'Aflossingsvrije hypotheek vormt mogelijk toekomstig risico'
Huishoudens die momenteel een aflossingsvrije hypotheek hebben, kunnen in de toekomst mogelijk moeilijker een nieuwe hypotheek afsluiten. Daarvoor waarschuwt de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Om problemen voor te zijn, zouden huishoudens nu al maatregelen moeten nemen. Te denken valt aan het opbouwen van vermogen en extra aflossingen.
Op dit moment hebben ongeveer 2,7 miljoen huishoudens een volledige of deels aflossingsvrije hypotheek. Dat komt neer op een totaalbedrag van 310 miljard euro aan aflosvrije hypotheekschuld.
Volgens de toezichthouder loopt rond het jaar 2035 een groot aantal aflossingsvrije hypotheken af. Voor veel van de huishoudens die het betreft, gaat tegen die tijd ook de hoofdkostwinner met pensioen. Dit kan volgens de AFM gepaard gaan met een daling van het inkomen. Bovendien vervalt voor veel van deze huishoudens dan ook de hypotheekrenteaftrek, waardoor de lasten kunnen toenemen.
Risicogroepen niet goed in beeld
Momenteel is er volgens de AFM geen zicht op het vrij beschikbare vermogen dat consumenten voor een hypotheek kunnen inzetten. Als er meer meer en nauwkeurigere gegevens beschikbaar zouden zijn, dan zou de AFM de risicogroepen scherper in beeld hebben. Hier zal de AFM meer onderzoek naar doen.
Zorgplicht hypotheekverstrekkers
De toezichthouder wijst in het bijzonder ook op de zorgplicht van hypotheekverstrekkers voor klanten met een aflossingsvrije hypotheek. Zij moeten klanten tijdig informeren en waar nodig tot actie aanzetten. Dit proces wordt door de AFM nauw gevolgd en zo nodig grijpt de toezichthouder in om problemen te voorkomen.
De AFM is zeker niet de eerste die waarschuwt voor aflossingsvrije hypotheken. Zo becijferde de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) onlangs dat zeker 9000 mensen daardoor in de problemen komen als hun hypotheek afloopt.