Wederom kleinere stijging consumentenprijzen
De stijging van de consumentenprijzen was in september op jaarbasis lager dan in augustus. Dat komt onder meer door de prijsontwikkeling van een verblijf in een bungalowpark en die van verse groente en aardappelen, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Deze hadden een drukkend effect op de stijging.
Concreet waren consumentengoederen en -diensten in september 2,6 procent duurder dan een jaar eerder. In augustus betaalden consumenten nog 2,8 procent meer dan vorig jaar.
Consumentenprijsindex
De consumentenprijsindex (CPI) is een belangrijke indicator voor het verschijnsel inflatie, maar is niet hetzelfde. De index geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten zoals dagelijkse boodschappen, kleding, benzine, huur en verzekeringspremies. Inflatie is breder dan de prijsontwikkeling van consumentengoederen en -diensten, want bijvoorbeeld ook koopwoningen, industriële producten, aandelen en goud veranderen van prijs.
Naast de consumentenprijsindex (CPI) berekent het CBS ook de Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP). Deze index maakt het mogelijk om de prijsindex van Europese landen onderling te vergelijken. In september waren goederen en diensten in Nederland volgens de HICP 2,7 procent duurder dan een jaar eerder. In augustus was dat nog 3,1 procent. In de eurozone nam de prijsstijging gemiddeld af van 1 procent naar 0,9 procent.