Waarom doen we nog niet massaal aan draadloos opladen?
Je telefoon opladen kan zo’n gedoe zijn. Vooruit, luxeprobleem natuurlijk, maar tóch. Altijd weer dat kabeltje zoeken. Een stopcontact. Dan laat je je oplader een keer ergens liggen. Of het kabeltje is kapot. óf je telefoon is toch binnen twee uur weer leeg. Zucht. Gek eigenlijk: apparaten worden steeds handiger, lichter en platter. Toch heb je voor je platte telefoon of laptop nog wel een oplaadkabel nodig. En zie je in een soepele sciencefiction scène ooit iemand klooien met allerlei draden en stekkers? Nee dus. Kan dit niet draadloos? Er zijn inderdaad oplaad ‘pads’ waar je je telefoon op kunt leggen, maar echt doorbreken doen ze niet. Is de toekomst dan toch nog niet hier?
Hoe werkt het? En waarom is nog niet alles draadloos?
De techniek achter de draadloze charging pads die nu op de markt zijn, is eigenlijk niks nieuws. Net zoals je een tandenborstel op een oplader zet, leg je nu je telefoon ergens op. Door twee koperen spoelen – één in de pad en één in je smartphone – ontstaan er twee magnetische velden die energie aan elkaar doorgeven. Zo laadt je telefoon op. Maar, waarom heeft niet iedereen zo’n pad in huis? Technologiejournalist Dennis de Vries van Draadbreuk weet wel hoe dat komt. “Op dit moment biedt draadloos opladen nog geen groot voordeel ten opzichte van een snoertje. Ja, Samsung heeft een ‘draadloos charging pad’ maar die moet je alsnog in het stopcontact doen en je telefoon laadt alleen op als deze precies óp de pad ligt. Dan kun je net zo goed een gewone oplader gebruiken.” Dit is misschien ook de reden dat Apple nog niks met draadloos opladen doet. Op dit moment vinden ze de huidige standaards niet hoog genoeg. Ze hebben de introductie aangekondigd voor 2017 en willen dan met een ‘lange termijn oplossing’ komen, aldus Tim Cook, de CEO van Apple.
Maar: de toekomst ziet er rooskleurig uit!
Gelukkig is er niet alleen maar slecht nieuws: volgens Dennis gebeurt er genoeg als het om draadloos opladen gaat. “Op dit moment is er een spannende ontwikkeling en die heet Cota, van het bedrijf Ossia. Dit is een soort basisstation voor in huis – of waar dan ook – waarmee je binnen een straal van tien meter allerlei apparaten kunt opladen. Energie wordt doorgegeven via radiogolven, dus apparaten moeten uitgerust zijn met een radiozender. Maar dan kun je ook álles opladen: je telefoon, laptop en bijvoorbeeld batterijen, mits ook voorzien van zendertje, in je brandalarm of afstandsbediening. Wanneer dit doorbreekt? Tja, eerst moeten alle fabrikanten deze techniek overnemen, dus reken maar op een jaar of vijf.”
Even ‘opladen’ in de Starbucks?
Tegelijkertijd experimenteert Starbucks met Ubeam, een ándere techniek die geluidsgolven omzet in energie en zo apparaten binnen een straal van vijf meter kan opladen. Zie je het al voor je? Dat je gewoon helemaal opgeladen (maar dan niet alleen van de koffie) de Starbucks weer uitloopt? Ubeam schijnt ook te praten met Apple en Samsung. Voorlopig zijn er nog genoeg technische ‘uitdagingen’ die opgelost moeten worden, maar het begin is er.
Opladen: 5 tips en fabels
Wat je wel alvast kunt doen, als een soort schrale troost, is slim opladen. Er bestaan een hoop fabeltjes over hoe je je telefoon het beste kunt laden, dus hierbij vijf tips:
Wacht niet zoals vroeger tot de accu helemaal leeg is; je houdt je batterij in betere conditie als je tijdig oplaadt. De truc om je batterij eerst helemaal leeg te lopen zodat deze dan beter oplaadt, is achterhaald.
Blijf niet uren doorladen als je telefoon al vol is. Gelukkig sluiten de meeste opladers die meegeleverd worden bij je smartphone zelf de stroomtoevoer af bij 100%. Pas wel goed op bij ‘nep opladers’. Deze beschikken niet altijd over een automatische stop wanneer de accu volledig geladen is.
Leg je smartphone niet in de zon tijdens het laden, maar houd de temperatuur onder de 35 graden.
Laad het toestel de eerste keer volledig op.
Zet je smartphone uit tijdens het laden of op vliegmodus (dan gaat het sneller).
Bose 300769-003 voor Bose Sounddock Portable Digital Music System Battery Pack
SAMSUNG T8820E voor Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition P601
IEI BAT-LI-2S2P3800 voor IEI BAT-LI-2S2P3800
CLEVO 6-87-W370S-4271 voor Clevo W350ET W350ETQ serie
HP HSTNN-XB60 voor HP EliteBook 8540p 8730p 8740w
DELL J70W7 voor Dell XPS 14 15 17 serie
MSI BTY-M6F voor MSI GS60 serie Laptop Official
ASUS A32N1331 voor ASUS 450 E451 E551 PU450 PU451 PU550 PU551 PRO450
HP 633195-001 voor HP Power Supply s5-1321cx s5-1517cx
Lenovo L14M2P21 voor Lenovo S41-70 S41-70AM
DELL XCMRD voor DELL Inspiron 14 serie DELL Inspiron 14R 14-3421 serie