Deze 4 goedkope(re) telefoons hebben een steengoede camera
De camera van je telefoon is tegenwoordig soms beter dan digitale spiegelreflexcamera's. Met toestellen als de iPhone XS Max en de Huawei P30 Pro maak je oogstrelende foto's, maar daar hangt wel een behoorlijk stevig prijskaartje aan. Kan dat goedkoper? Jazeker! Want met deze vier smartphones zijn je foto's (bijna) nét zo goed, terwijl je er honderden euro's minder voor neertelt.
Hoe het begon…
De allereerste mobiele telefoon met een camera verscheen in Nederland in 2002. De Nokia 7650 kon foto's maken met een resolutie van 0,35 megapixels, wat – zoals je kunt zien op de foto – nogal korrelige beelden opleverde.
Kwaliteiten die spiegelreflexen laten verbleken
Fast forward naar bijna twintig jaar later, naar een compleet ander tijdperk wat betreft telefooncamera's. Dealen met de uitdagendste lichtomstandigheden, razendsnel autofocussen, optische beeldstabilisatie, fantastische portretfoto's met geblurde achtergrond, 100 megapixel sensors, optische zoom, time-of-flight om diepte te meten, witbalans, sluitertijd, focus en ISO handmatig instellen: de beste smartphonecamera's van dit moment laten sommige digitale spiegelreflexcamera's verbleken. En het mooiste: daar hoef je je spaarvarken niet voor stuk te slaan!
Vier budgetvriendelijke telefoons met goede camera
De high-end smartphones iPhone XS Max, Huawei P30 Pro, Samsung Galaxy S10 Plus en Google Pixel 3 voeren de meeste lijstjes van beste camerasmartphones aan, maar je betaalt er minimaal 700 euro tot zelfs zo'n 1100 euro voor. De volgende vier smartphones doen hier qua camerakwaliteit nauwelijks voor onder, maar zijn al snel honderden euro's goedkoper.
1. Honor 20 Pro
telefoon met goede camera
Prijs: ongeveer 580 euro
Honor is het op jongeren gerichte merk van Huawei. De Honor 20 Pro met vier camera's aan de achterkant en één aan de voorkant heeft bijna net zulke goede specificaties als de Huawei P30 Pro, maar dan 'is een heel stuk goedkoper. De indrukwekkende 48 megapixel hoofdcamera schiet fantastische plaatjes in het donker dankzij een ISO van 204.800 en een diafragma van f/1.4. Bijzonder is verder de 8 megapixel telefotocamera waarmee je 3x optisch kunt inzoomen zonder dat het pixelig wordt.
Besparen? Kies dan voor de light-versie Honor 20 (ongeveer 400 euro), die – naast iets minder batterijcapaciteit en opslagruimte – in plaats van de 8 megapixel telefotocamera een 2 megapixel dieptelens heeft.
Voor de techies:
Achtercamera's: 48MP (wide-angle, f/1.4), 16MP (ultra-wide, f/2.2), 8MP (telefoto, f/2.4), 2MP macrocamera
Selfiecamera: 32MP
Optische beeldstabilisatie: ja
telefoon met goede camera
Bron: dxomark.com
2. Google Pixel 3a
Prijs: ongeveer 460 euro
Google kennen we vooral van software, minder van hardware. De smartphones binnen de Pixel-serie zijn echter populair onder fotografieliefhebbers. Zo ook de veelgeprezen Google Pixel 3a, het lichtere en veel goedkopere broertje van de Google Pixel 3 – maar met dezelfde cameraspecificaties.
Recensenten van techsites oordelen dat de Pixel 3a even verbazingwekkend goede foto's maakt als zijn veel duurdere broer, waardoor deze smartphone nauwelijks onderdoet voor toestellen als de iPhone XS Max en de Huawei P30 Pro. Hardwarematig zijn de camera's van de Pixel 3 en 3a misschien niet zo spectaculair, zo hebben ze 'slechts' één achtercamera van 12 megapixel. Maar door de geniale software van Google maak je de ene topfoto na de andere.
Voor de techies:
Achtercamera: 12MP (f/1.8)
Selfiecamera: 8MP
Optische beeldstabilisatie: ja
telefoon met goede camera
Bron: fstoppers.com
3. Xiaomi Mi 9
telefoon met goede camera
Prijs: ongeveer 400 euro
Xiaomi is pas in 2010 opgericht, waarna het razendsnel is uitgegroeid tot één van de grootste smartphonemerken ter wereld. Voorheen focuste het bedrijf vooral op budgettoestellen, maar met de Xiaomi Mi 9 hebben de Chinezen een echt vlaggenschip uitgebracht – maar dan vele honderden euro's goedkoper dan soortgelijke toestellen van Apple of Samsung.
De Mi 9 schiet fantastische foto's bij goede lichtomstandigheden en behoorlijke plaatjes bij minder licht. Dankzij slimme software wordt de achtergrond op knappe wijze wazig gemaakt bij portretfoto's. Met aan de achterkant drie camera's (een wide, ultra-wide én een telefotocamera) beschik je over lenzen voor bijna alle omstandigheden. Schiet jij niet alleen graag plaatjes maar ook video's? De Mi 9 kan filmen in 4K met 60 frames per seconde.
Voor de techies:
Achtercamera's: 48MP (wide, f/1.8) + 12MP (telefoto, f/2.2) + 16MP (ultra-wide, f/2.2)
Selfiecamera: 20MP
Optische beeldstabilisatie: nee
telefoon met goede camera
4. ASUS ZenFone 6
telefoon met goede camera
Prijs: ongeveer 500 euro
ASUS kennen we vooral als laptopmerk, maar de afgelopen jaren probeert het (met wisselend succes) voet aan de grond te krijgen in smartphoneland. De ZenFone 6 valt op met zijn bijzonder krachtige processor, enorm grote accucapaciteit van 5000 mAh en – vooral – de Flip Camera.
Wat dat inhoudt? Nou, de uitstekende 48 megapixel hoofdcamera en de 13 megapixel wide-angle kunnen van de achterkant naar de voorkant draaien (zie foto hieronder). Normaal gesproken is de selfiecamera veel minder goed dan de camera('s) aan de achterkant, maar bij de ZenFone 6 dus niet. Plus: er is geen inkeping in het scherm nodig voor de selfiecamera. Jammer is alleen dat dit flippen iets langer duurt dan op een knopje drukken om van camera te wisselen. Ook jammer: wegens een geschil met Philips wordt deze telefoon niet verkocht in Nederland, dus moet je 'm bij een buitenlandse webshop zoals Amazon.de bestellen. Let bij het kopen wel goed op of het toestel geschikt is voor Nederlandse bandbreedtes!
Voor de techies:
Achter- (en selfie)camera's: 48MP (f1.79) + 13MP (ultra-wide)
Optische beeldstabilisatie: nee
telefoon met goede camera
Bron: dxomark.com
Aap uit de mouw: waarom betaal je minder?
Tot slot: hoe kan zo'n telefoon met goede camera nou zoveel goedkoper zijn? De Xiaomi Mi 9, Honor 20 Pro en ASUS ZenFone 6 zijn veel goedkoper dan bijvoorbeeld een iPhone of Samsung Galaxy S omdat de merken minder premium willen zijn en graag klanten lokken met een aantrekkelijke prijs. Daarnaast hebben ze wat minder high-end (en wellicht ook niet zo nodige) snufjes zoals een in-screen vingerafdrukscanner en waterbestendigheid. Bij de Google Pixel 3a ligt het anders: dit toestel heeft – los van de camera – simpelweg minder goede specificaties dan zijn duurdere broer Google Pixel 3.
Zoek je een écht goedkope smartphone en vind je de camerakwaliteit niet zo belangrijk? Lees dan ons artikel over de vijf beste betaalbare telefoons, dat we elk half jaar updaten.
Hoeveel zou jij maximaal willen betalen voor een smartphone met een steengoede camera?