Ex-kankerpatiënt wil 'het recht om vergeten te worden'
Zes op de tien Nederlandse (ex-)kankerpatiënten lukt het niet om een overlijdensrisicoverzekering (ORV) af te sluiten. Dat meldt de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK), die de politiek daarom oproept 'het recht om vergeten te worden' wettelijk vast te leggen.
NFK deed onderzoek onder 316 mensen die kanker hebben of hebben gehad, en die na hun diagnose hebben geprobeerd een ORV af te sluiten. Zo'n verzekering is nodig bij het afsluiten van bijvoorbeeld een hypotheek, aanvullend pensioen of lening. Zes op de tien mensen lukte het niet om een ORV af te sluiten. Van hen werd 62% door de verzekeraar geweigerd vanwege de diagnose kanker. Een kwart weigerde zelf, omdat de kosten die bovenop de basispremie kwamen te hoog waren.
'Van het label kanker kom je nooit meer af'
'Zelfs na de vijfjaarsoverlevingsgrens lukt het de helft van de mensen niet om een ORV af te sluiten', zo meldt de NFK in haar persbericht. Vijf jaar na diagnose is in de oncologie een belangrijk moment, omdat de kans op terugkeer van kanker daarna, afhankelijk van de diagnose, klein is.
'Zo worden mensen de rest van hun leven geconfronteerd met het feit dat ze kanker hebben gehad', zegt directeur-bestuurder Arja Broenland van NFK. 'Wij vinden dit onacceptabel.'
De NFK roept daarom de politiek op tot een wetswijziging waarmee ex-kankerpatiënten aanspraak kunnen maken op het 'recht om vergeten te worden', zodat ze met een schone lei kunnen beginnen. Want, zoals een deelnemer aan het onderzoek zegt, 'van het label kanker kom je nooit meer af, zelfs niet als je helemaal genezen bent en alles weer kan doen wat je vóór de ziekte deed.'
Lees ook:
Gestopt met roken: doorgeven aan overlijdensrisicoverzekering?
Steun van het Verbond van Verzekeraars ondanks 'te somber beeld'
Tegenover het AD laat het Verbond van Verzekeraars weten te herkennen dat (ex-)kankerpatiënten soms problemen hebben met het afsluiten van een ORV, maar de groep gedupeerden zou in werkelijkheid veel kleiner zijn. 'Het beeld dat wordt neergezet is te somber', aldus woordvoerder Paul Koopman tegen de krant. De enquête van het NFK werd uitgezet onder 35.000 panelleden, waarvan 316 aangaven dat ze kanker hebben (gehad) en een ORV hebben geprobeerd af te sluiten. 'Waarschijnlijk hebben vooral de mensen gereageerd die problemen hebben ondervonden. Zo krijg je een anti-selectie', zegt Koopman.
Toch steunt het Verbond het pleidooi van het NFK. Koopman: 'Ook wij vinden dat ex-kankerpatiënten die hun behandeling al jaren achter de rug hebben en genezen zijn verklaard met een schone lei zouden moeten kunnen beginnen. Dus geen hogere premies of uitsluiting bij de verzekering.'
Ook D66 steunt de oproep van NFK. Steven van Weyenberg, Tweede Kamerlid voor D66, laat weten: 'Gelukkig genezen steeds meer mensen van kanker. Maar de gevolgen van de ziekte voel je altijd. Het is dan ongelooflijk zuur als je bijvoorbeeld ook nog geen huis kunt kopen omdat je je niet kan verzekeren. Het recht om vergeten te worden is een heel goed voorstel.' Volgens Van Weyenberg wil D66 dat minister Hoekstra hier snel mee aan de slag gaat.