Hoe moet je Android geheugen vrijmaken?
Hoe moet je Android geheugen vrijmaken?
Iedereen heeft er wel eens mee te maken gehad, je telefoon zit vol! Zeker de goedkopere Android telefoons hebben minder opslagruimte beschikbaar, waardoor het geheugen al snel vol loopt. Maar hoe kom je van deze melding af? Hoe moet je Android geheugen vrijmaken?
1. Leeg het cache geheugen
Voordat je aan iets begint, raden we aan om eerst het cache geheugen te legen. Binnen het cache geheugen vallen bufferbestanden (zoals cookies in de browser, recentelijk geopende websites etc.) die tijdelijk worden opgeslagen om de app of website sneller op te starten. Het verwijderen van cache geheugen kan daarom geen kwaad; het kan er echter wel voor zorgen dat de apps de eerste keer langzamer opstarten. Bij het Android geheugen vrijmaken is cache geheugen een goede eerste stap om veel extra ruimte te krijgen. We raden het echter wel aan om dit met enige regelmaat te herhalen; Het cache geheugen loopt namelijk na verloop van tijd wel weer vol.
CCleaner
Om het Cache geheugen te verwijderen ga je naar ‘Instellingen > Apps > Applicatiebeheer > [selecteer app] > Cache legen’. Maar je kunt dit ook sneller doen met een programma die meerdere apps tegelijkertijd behandelt. Een fijne app is bijvoorbeeld CCleaner. Deze app analyseert al het cache geheugen waarmee je extra snel het opslaggeheugen terugkrijgt.
2. Maak een back-up van je foto’s en video’s
Als je na het legen van het cache geheugen nog steeds last hebt van een volle telefoon, is het tijd om een back-up te maken van de foto’s en/of video’s. Je bekijkt niet altijd alle foto’s, maar wil ook niet alles gelijk weggooien. Maak daarom een selectie foto’s die je kunt back-uppen op de computer en welke je op de telefoon houdt. Ook kun je kijken naar een goede cloud-oplossing zodat je de foto’s wel online kunt raadplegen, zonder ze fysiek op de telefoon te houden. Klik hier voor de 5 beste Cloud Apps.
WeTransfer
Om een back-up van de foto’s te maken, kun je gewoon met de USB-kabel foto’s van de telefoon op de computer zetten. Maar je kunt daar ook apps voor gebruiken, zoals WeTransfer. Deze app kan, net als op de computer, tot 10GB aan foto’s mailen. Dit gaat doodeenvoudig: je selecteert de foto’s, toetst een email adres in en je ontvangt de downloadlink naar je foto’s in de mail. Om snel meerdere foto’s te selecteren tik je eenmaal op de eerste foto en dubbel op de laatste foto en vervolgens worden alle tussenliggende foto’s geselecteerd.
3. Verplaats alle gegevens naar de SD-kaart
Weet je waar je bestanden standaard opgeslagen worden? Als het voor jouw telefoon mogelijk is, raden we aan alles op de SD-kaart op te slaan. Uitbreidbaar geheugen is echter niet meer vanzelfsprekend op Android toestellen; sommige telefoons (als de Samsung Galaxy S6 en S6 Edge) hebben deze mogelijkheid niet meer. In plaats daarvan hebben deze smartphones meer- en extra snel intern opslaggeheugen.
Wanneer de telefoon wel een poort voor een SD-kaart heeft, raden we aan een geheugenkaart te kopen. Ga bij het kiezen van een SD-kaart voor een zo snel mogelijke kaart, te herkennen is aan het getal in de cirkel op de voorkant. We raden aan om ten minste voor een klasse 6 of hoger te gaan. Zo kun je Android geheugen vrijmaken, zonder dat het lang duurt om de (grote) bestanden te laden. Klik hier voor onze SD-kaarten.
Bij sommige telefoons moet je vervolgens nog los aangeven dat je gebruik maakt van een SD-kaart als standaard opslagmethode van de foto’s. Dit stel je in via ‘Camera > Instellingen > Opslaglocatie > Geheugenkaart‘. Vervolgens is er een kans dat je nog bestanden op het telefoongeheugen hebt staan, die je natuurlijk wel op de SD-kaart wil hebben. Ga hiervoor naar ‘Mijn Bestanden > [kies soort bestand] > drie puntjes rechts bovenin > Selecteren > selecteer alle foto’s met het vakje links bovenin > Verplaatsen > SD-kaart’.
Ook kun je apps gedeeltelijk op de SD-kaart zetten. Ga hiervoor naar ‘Instellingen > Apps > Applicatiebeheer > [selecteer app] > Verplaatsen naar SD-kaart’. Let op: je zet in dit geval enkel een deel van de app op de SD-kaart, aangezien een app op de telefoon moet staan om goed op te starten. Maar alle beetjes helpen!
4. Geen SD-kaart? Geen probleem!
Zelfs als je telefoon geen SD-kaart ondersteunt, kun je met handige accessoires toch geheugen vrij maken. SanDisk heeft speciaal voor een snelle back-up de Dual Drive en de Connect uitgebracht. De Dual Drive is het best te vergelijken met een USB-stick voor de smartphone. De stick komt met 16GB opslaggeheugen en heeft naast de standaard USB-aansluiting, ook een micro-USB aansluiting. Hierdoor kun je de stick ook gewoon onder de telefoon klikken en bestanden back-uppen.
Maar er is ook een draadloze oplossing om altijd geheugen achter de hand te hebben. De SanDisk Connect is kleine NAS server ter grootte van een USB-stick die te koppelen is aan een computer of smartphone (iOS en Android). Je verbindt het apparaat via het Wi-Fi netwerk van de Connect aan de telefoon of computer en je kunt er gelijk mee aan de slag! Deze bestanden zijn in de app terug te vinden, direct af te spelen en zelfs te delen via e-mail of WhatsApp. Je stopt de stick simpelweg in je tas en je hebt alle bestanden altijd bij je. En voor het opruimen van je smartphone is er een extra voordeel: wanneer je foto’s op de stick zet, kun je ervoor kiezen om deze bestanden direct te verwijderen van je eigen apparaat. De stick is namelijk het enige wat je nodig hebt.
5. Ruim WhatsApp op
WhatsApp is een prachtprogramma om gratis sms’jes te sturen. Maar de berichtendienst wordt ook gebruikt om massaal foto’s en filmpjes te sturen. Zeker in de WhatsApp groepen worden bovenmatig veel onzinplaatjes en filmpjes gedeeld. Je kunt ervoor kiezen om deze foto’s en video’s niet automatisch te downloaden. Ga hiervoor naar ‘WhatsApp > 3 puntjes rechts bovenin > Instellingen > Chats en oproepen > Media autom. downloaden > zet alles uit’. Dan heb je zelf in de hand welke media je download en bekijkt.
Wanneer je in een chat zit waarvan je weet dat er veel foto’s gedeeld worden, raden we aan om de oude foto’s en video’s te wissen. Ga hiervoor naar ‘WhatsApp > [chat waar veel gedeeld wordt] > 3 puntjes rechts bovenin > Media in Groep > Houd afbeeldingen ingedrukt > Prullenbakje’.
6. Verwijder de apps die je niet gebruikt
Wellicht is deze tip voor de hand liggend, maar gebruik je alle apps die je op de telefoon hebt staan? Van veel apps hebben veel mensen verschillende versies, terwijl ze er maar 1 gebruiken. Het is tijd om kritisch te zijn en af en toe apps te verwijderen! Dit kan via de instellingen, maar ook via de Google Play Store. Ga naar ‘Play Store > 3 streepjes linksboven > Mijn apps en games > Selecteer app > Verwijderen’.
Via het Applicatiebeheer kun je ook apps verwijderen, en gelijk inzien hoeveel geheugen de app in gebruik neemt. Ga hiervoor naar ‘Instellingen > Apps > Applicatiebeheer’. Om een app te verwijderen tik je een programma aan en druk je op ‘Gegevens wissen‘ en vervolgens op ‘Verwijderen‘.
7. Zet automatische updates uit
Om meer controle te houden over wat er op de telefoon staat, kun je ook de automatische software-updates van apps uitzetten. Dan loopt je geheugen niet meer ongemerkt vol met nieuwe versies van je programma’s. Ga hiervoor naar ‘Google Play > 3 streepjes linksboven > Instellingen > Apps automatisch updaten > Apps niet automatisch updaten’.
8. Schakel apps uit
Helaas zijn niet alle apps weg te gooien. Sommige apps die je nauwelijks gebruikt zitten namelijk ingebakken in de software. Je kunt deze apps wel uitschakelen om te voorkomen dat ze op de achtergrond gestart worden. Dan zal deze app ook niet meer in het cache geheugen voorkomen. Om apps uit te schakelen ga je naar ‘Instellingen > Apps > Applicatiebeheer > Alles > [tik een app aan] > Updates verwijderen > Gedwongen Stoppen > Uitschakelen’. Vink ook ‘Meldingen weergeven’ uit als je geen meldingen van updates meer wil ontvangen.
Let op: dit is niet bij elke app aan te raden. Sommige programma’s zijn namelijk nodig om Android draaiende te houden. Als je niet weet waar een app voor dient, moet je daarom ook niet uitzetten. Dit geldt zeker voor de apps met een groen Android icoontje (de systeemprogramma’s).
Weet je niet waar een app voor dient, zoek het dan eerst op voordat je het uitzet. Apps als Samsung Print Service Plug In, Chat-On, S-Voice, Samsung Push Service, Samsung GO, en apps als Flipboard zijn zonder problemen uit te zetten.
9. Leeg de systeem logbestanden
Wanneer je al het bovenstaande hebt geprobeerd en nog steeds een (te) volle telefoon hebt, kun je ook nog dieper in het systeem kijken. Bij Samsung telefoons kun je namelijk Android geheugen vrijmaken door de zogeheten Dumpstate/Logcat bestanden te verwijderen. Dit zijn error-logs die in het intern geheugen opgeslagen worden wanneer bijvoorbeeld een app crasht.
Om deze bestanden te verwijderen ga je naar Telefoon en toets je de code *#9900# in. Op dat moment verschijnt het geheime SysDump menu. Druk vervolgens de tweede knop ‘Delete Dumpstate/Logcat’. Start vervolgens de telefoon opnieuw op en je hebt ineens veel meer ruimte op de telefoon!
Heb je na dit alles nog steeds last van te weinig geheugen op jouw Android telefoon? Loop dan eens langs bij een Phone House winkel en vraag de medewerker om hulp.