Hudson's Bay verdwijnt dit jaar uit Nederland
Hudson's Bay Company (HBC) vertrekt voor het einde van het jaar uit Nederland. De warenhuisketen maakt dat momenteel bekend aan zijn personeel. Hudson's Bay heeft vijftien winkels in Nederland, er werken circa 1400 medewerkers.
De filialen, webshop en het hoofdkantoor worden 'op of voor 31 december gesloten', aldus een verklaring. Het bedrijf heeft de afgelopen tijd 'intensief samengewerkt met de ondernemingsraad en de bonden over een sociaal plan'. Daarover is overeenstemming bereikt. Donderdag waren de filialen van Hudson's Bay gesloten. Op de deur van winkels in onder meer Amsterdam en Haarlem hing een brief met de tekst: Wegens een technische storing is onze winkel vandaag, 19 september, gesloten.
In Amsterdam verlaat personeel inmiddels de winkel aan het Rokin. Men wil nauwelijks reageren. 'Laat ze met rust, ze hebben net slecht nieuws gehad', waarschuwt een beveiliger.
Eerder geen besluit
Onlangs meldde Het Financieele Dagblad op basis van uitgelekte documenten dat het bedrijf de handdoek in de ring zou gooien. Maar tot zeer recent werd aangegeven dat er nog geen definitieve beslissing was genomen over de activiteiten. 'Er is een kans dat we winkels sluiten, maar de definitieve beslissing is er nog niet. Het proces loopt', zei hoofd Investor Relations van Hudson's Bay Company toen nog.
Moest V&D vervangen
Het van oorsprong Canadese Hudson’s Bay wilde enkele jaren geleden de plek van het failliete V&D in het Nederlandse winkellandschap innemen, maar dat is nu dus definitief mislukt. Na het omvallen van V&D werden in de zomer van 2017 de eerste filialen geopend. In totaal wilde Hudson's Bay twintig winkels openen in ons land. Later, toen geluiden over lage bezoekersaantallen en rode cijfers al flink de ronde deden, wilde Hudson's zich 'concentreren op de vijftien steden'.
Toekomst panden onbekend
Onduidelijk is nu wat er met de panden gaat gebeuren. Ze zijn langjarig gehuurd door Hudson's Bay, met een garantie. Momenteel staat van die huurgarantie nog 400 miljoen euro uit. 'We gaan natuurlijk in contact met de vastgoedeigenaren en andere partijen', aldus een woordvoerder.