Mag Kamernet 'bemiddelingskosten' vragen? | Radar checkt
Radar ontdekt dat Kamernet.nl nog steeds bemiddelingskosten doorberekent aan de huurder. Sinds 2016 zijn bemiddelingskosten voor huurhuizen en -kamers verboden. Dit zijn kosten die door een bemiddelaar of verhuurder doorberekend worden aan de huurder, zonder dat de huurder daar concreet profijt van heeft. Voorbeelden zijn: contractkosten, administratiekosten, extra kosten en/of inschrijfgeld.
Verslaggever Fons peilt in Groningen of studenten op de hoogte zijn van de term bemiddelingskosten. Een student blijkt 200 euro bemiddelingskosten te hebben betaald voor een studentenkamer. Volgens de Woonbond mag dit niet en kan de student de kosten terugvorderen. 'Bemiddelingskosten zijn bij de wet verboden en daarom kan je de kosten terugvragen', aldus Erik Maassen van de bond. 'Daar hoort ook inschrijfgeld bij. Voorheen was dat het verdienmodel van Kamernet, dus dat moet de website snel veranderen.'
Lees ook Radars hulpartikel over dit onderwerp:
Contractkosten, administratiekosten via Kamernet toegestaan?
Kamernet wil alleen schriftelijk reageren. De verhuursite geeft aan geen bemiddelaar te zijn, maar een advertentiemedium. De juristen van de website zullen kijken naar de jurisprudentie omtrent inschrijfgeld vragen aan huurders. Kamernet heeft wel al de verhuurder die 'extra kosten' doorberekent aan de huurder gesommeerd deze kosten te verwijderen van de advertentie. Voor de volledige reactie van Kamernet, zie hieronder:
Reactie Kamernet: 'Helder wat wel en niet mag, aanpassingen voor verduidelijkingen'
'Wat ons betreft is het helder wat wel of niet mag en zullen we aanpassingen doen om dit nog meer te benadrukken.
Aangezien u aangaf dat uw uitzending gaat over makelaars en/of verhuurders die (bemiddelings)kosten vragen vinden wij deelname aan een interview of het programma niet opportuun, mede omdat wij geen onderdeel zijn van deze discussie dan wel dat Kamernet onderdeel is van de huurtransactie. Ik hoop in ieder geval dat ik in dit schrijven uw vragen heb beantwoord en mogelijke misverstanden heb geadresseerd.
Met betrekking tot de inschrijfkosten op de website van de adverteerders zullen wij dit nogmaals juridisch laten toetsen m.b.t. de interpretatie van bemiddelingskosten.
Aangezien we inmiddels nog strenger toezien op extra kosten is inmiddels contact opgenomen met de betreffende adverteerder van het voorbeeld dat u aanhaalt. De extra kosten zijn reeds door de betreffende adverteerder verwijderd. In ons screeningsproces zullen wij hier nog meer aandacht aan besteden.'
Contractkosten, bemiddelingskosten terugvragen: hoe doe je dat?
Je kunt de modelbrief van de Woonbond gebruiken om de contractkosten terug te vorderen.
Heb jij onterecht bemiddelingskosten betaald? (Dat kun je checken op de website van de Woonbond). Gebruik dan deze voorbeeldbrief: Onterecht betaalde bemiddelingskosten terugvragen.
Meer informatie over het terugvragen van bemiddelingskosten vind je in dit stappenplan. Wil de makelaar niets terugbetalen of krijg je geen reactie? Dit kun je doen.