Kijimea: los je daarmee het prikkelbare darm syndroom op?
Wie last heeft van het prikkelbare darm syndroom (PDS) zou daar met twaalf weken vanaf kunnen zijn. Dat belooft Kijimea, maar dan moet je wel twee capsules per dag slikken en dat kost zo'n 160 euro. Werkt het?
Als je last hebt van een prikkelbare darm, dan heb je voortdurend last van buikpijn, een opgeblazen gevoel en diarree. Kijimea belooft een 'betere kwaliteit van het leven' als je de pillen slikt en een 'bescherming van de darmwand tegen irritaties'. De werkzame stof in de capsules is een 'unieke bifidobacteriestam' die de symptomen van PDS 'kunnen verlichten'. Kijimea noemt het zelf 'een pleister voor de geïrriteerde darm'.
Werkt Kijimea voor PDS?
'Nee, het is ook niet wetenschappelijk onderzocht hoe het zou werken in de darm. Dat is in feite ook onmogelijk om te doen.' Dat zegt maag-darm-leverarts Daniël Keszthelyi van het Maastricht UMC. 'De fabrikant heeft gezien dat bij celkweek, waarbij op darmbacteriën de bifiddobacterie is nagebootst, een soort filmlaag ontstaat. Zo zijn ze op het woord pleister gekomen.' Het woord pleister vindt Keszthelyi misleidend. Hij zegt dat daarover ook geklaagd is bij de Reclame Code Commissie.
'Je kan niet weten hoe bifidobacteriën werken, omdat je niet in een levende mensendarm kan kijken', zegt Keszthelyi. 'Kijimea bevat maar een enkele soort bacterie en dat is veel te weinig om te kunnen werken.' Keszthelyi zegt dat er geen enkele behandeling is die bij iedere PDS gegarandeerd werkt. 'Capsules met pepermuntolie werkt bij een op de zeven patiënten, blijkt uit ons eigen onderzoek.'
Reactie Kijimea
De radioredactie van Radar heeft Kijimea om een reactie gevraagd, maar heeft die niet gekregen. Het product is op 26 februari 2018 ook al behandeld in de tv-uitzending. Fabrikant Synformulas reageerde toen dat Kijimea in tien grote studiecentra in Duitsland is getest waarbij het PDS significant kan reduceren.