Wat kost een leasefiets en wat moet je weten over de regeling?
Je kunt vanaf 1 januari 2020 een fiets leasen. Zo'n leaseregeling maakt het mogelijk dat je een fiets van de zaak ook privé gebruikt, zonder dat daar al te veel administratie bij komt kijken.
Hoe gaat de regeling in zijn werk, en wanneer ben je goedkoper uit? We leggen het hieronder uit.
1. Waarin verschilt de regeling van de oude?
Met de nieuwe regeling hoef je niet iedere kilometer bij te houden, legt de Fietsersbond uit. Je krijgt nu een standaard bijtelling van 7 procent van de adviesprijs van de fiets.
2. Hoeveel betaal je per maand aan je leasefiets?
Een rekenvoorbeeld:
Je koopt een fiets van 2000 euro, 7 procent daarvan is 140 euro. Die 140 euro tel je mee met je jaarinkomen, bijvoorbeeld 35.000 + 140 = 35.140 euro. Met een jaarinkomen van 35.140 euro val je in de derde belastingschijf: 37,80 procent. 37,80 procent van 140 euro is: 52,92 euro per jaar, dat gedeeld door 12 maanden is 4,41 euro per maand.
Maar let op, waarschuwt de Fietsersbond, je verliest je kilometervergoeding als je voor een leasefiets kiest. Dat betekent dat je in sommige gevallen, en met name als je een goedkopere fiets op het oog hebt, voordeliger uit bent als je niet voor de leaseregeling kiest.
Kijk dus in ieder geval goed welke fiets je wil, en check hoeveel kilometervergoeding je nu ontvangt.
3. Geldt de vergoeding voor e-bikes? En speed pedelecs? En racefietsen?
Ja, zegt de Fietsersbond. De regeling geldt voor alle fietsmodellen. Twijfel je tussen verschillende modellen? Bekijk dan het stappenplan: fiets kopen van de Fietsersbond.
4. Komt iedereen vanaf 2020 in aanmerking voor een leasefiets?
Helaas niet, je werkgever moet de optie aanbieden. De Fietsersbond verwacht dat grote bedrijven die nu ook al leaseauto's aanbieden ook kijken naar leasefietsen en andere soorten mobiliteitsregelingen (bijvoorbeeld voor het openbaar vervoer). Het kan bovendien zo zijn dat privateleasebedrijven ook met privateleasefietsen komen.
Soms bieden werkgevers andere regelingen aan, een fietsplan via de werkkostenregeling bijvoorbeeld. Dan kan je werkgever je een vergoeding geven voor de fiets waarover geen belasting betaald hoeft te worden. Je werkgever mag ieder jaar maar een bepaald percentage zaken voor belastingvrije vergoedingen gebruiken.