Bittere pil: medicijnen op zondag duurder dan zaterdag
Een bezoekje aan de huisarts is nooit fijn, zeker niet als de rekening achteraf torenhoog blijkt te zijn. Het overkwam Ans ter Avest die onlangs in het weekend met spoed naar de huisartsenpost moest. Na een kort consult kreeg ze twee medicijnen mee. Enige tijd later viel de rekening op de mat en die bleek veel hoger dan gedacht.
Voor Ans was de rekening flink schrikken. 'Het was zo'n lullig tubetje, maar het kostte wel 50 euro', vertelt ze. Voor een ander medicijn moest ze 40 euro neerleggen. Omdat ze de kosten hoog vond belde ze haar eigen apotheek. Daar kreeg ze te horen dat de medicijnen tweemaal zo duur waren omdat ze in het weekend waren uitgegeven. Mag dat wel?
'Regeling bedoeld voor het platteland'
Ja, zegt gezondheidseconoom en hoogleraar Wim Groot van de Universiteit van Maastricht. 'Sinds 2016 is er een regeling waardoor op zondag en in de avond en nacht 45 euro extra in rekening wordt gebracht. Het is bedoeld om apotheken op het platteland te ondersteunen.' Volgens Groot wordt het bedrag verwerkt in de medicijnkosten en kun je het dus niet makkelijk terugvinden in het overzicht dat de zorgverzekeraar voor je bijhoudt.
Wel heeft Groot vragen over de noodzaak van de regeling. 'Je ziet dat ook in steden dit tarief gehanteerd wordt. Bij de huisartsposten daar is behoorlijk wat aanloop, dus het is de vraag of zoveel extra geld daar wel nodig is.' Volgens Groot moeten huisartsenposten en apotheken maar bewijzen dat zij het extra geld nodig hebben. 'Ik zou namelijk niet weten wat voor bewijs eraan ten grondslag ligt dat de zorg in steden in gedrang komt als deze regeling zou vervallen.'
Te veel betaald? Bel je zorgverzekeraar!
Groot raadt consumenten die denken dat ze te veel betaald hebben aan om contact op te nemen met hun verzekeraar. 'Mogelijk is er dan iets niet goed gedeclareerd en zij moeten daar dan voor je achteraan gaan.' Check ook goed of je de medicatie op een zaterdag of een zondag kreeg. Dat maakt voor het totaalbedrag een groot verschil.