Hoe maak je een back-up van je Mac?
Het is veel mensen overkomen; je bent lekker aan het werken op je Mac en ineens loopt het systeem vast. Je probeert opnieuw op te starten maar tevergeefs: je Mac is gecrasht. Stiekem weten we allemaal dat we een back-up moeten maken maar velen “vergeten” dit toch te doen.
Bijna dagelijks horen wij dat klanten geen back-up hebben van hun systeem en dat is zonde. Familiefoto’s, belangrijke verslagen en andere documenten zijn allemaal in één klap weg. Het aloude advies ‘voorkomen is beter dan genezen’ is hier zeker op z’n plek. Daarom leggen we in deze blog uit hoe je gemakkelijk een back-up maakt van je Mac.
MacOS Sierra – Reservekopieën maken met Time Machine
Een back-up van je iMac, MacBook, MacPro of MacMini maak je met behulp van Time Machine. Dit is een gratis applicatie van Apple, waarmee je reservekopieën van je volledige Mac kunt maken, inclusief systeembestanden, programma’s, muziek, foto’s, e-mails en documenten. Als Time Machine is ingeschakeld wordt er automatisch een reservekopie van je Mac gemaakt, welke elk uur wordt bijgewerkt (tenzij je Automatische reservekopieën uitschakelt). Mocht je per ongeluk een bestand verwijderen of wijzigen, dan kun je dit met Time Machine herstellen.
De reservekopieën worden op de interne schijf opgeslagen, maar het is aan te raden om deze ook op een externe harde schijf te bewaren. Als er dan ooit iets met de interne schijf of je Mac gebeurt, dan kun je het gehele systeem herstellen op een andere Mac en heb je in een mum van tijd alle gegevens weer op hun plek.
Zodra je de externe schijf aansluit op je Mac krijg je de vraag of je de schijf wilt gebruiken om reservekopieën van de Mac te maken. Kies Ja en volg de instructies. Mocht je eerder Nee hebben gekozen, dan kun je de schijf alsnog aanwijzen als reservekopieschijf:
Ga naar Systeemvoorkeuren
Selecteer Time Machine
Klik Selecteer reservekopieschijf
Kies de schijf die je wilt gebruiken voor de back-up
Mocht je niet alle mappen willen meenemen in de back-up (vanwege ruimtegebrek of hoge privacy-eisen), dan kun je met behulp van Opties de onderdelen selecteren die weggelaten moeten worden uit de reservekopieën. Standaard neemt Time Machine systeembestanden en de Prullenbak niet mee, maar er zijn nog vel meer mappen die je eigenlijk niet hoeft te backuppen. Denk hierbij aan Dropbox, iCloud en Google Drive, omdat je daarvan al backups hebt op een andere plek. Ook virtuele machines, Steam-bibliotheken en je download-map kun je meestal overslaan. Dat geldt ook voor grote apps zoals Office en Creative Suite. Mocht er iets misgaan, dan kun je deze makkelijk weer downloaden bij de aanbieder zelf. Je kunt dus zelf bepalen hoe extreem je het wilt doen: alle systeembestanden en alle apps uitsluiten? Of toch liever iets meer, zodat je bij problemen niet meer alles handmatig hoeft te downloaden? De keuze is aan jou. Tevens kun je aangeven of reservekopieën ook gemaakt mogen worden wanneer je op de accu werkt of dat je een notificatie wilt krijgen als een oude reservekopie wordt verwijderd.
Op een nieuw apparaat kun je de Time Machine-reservekopie gemakkelijk terugzetten door tijdens de instellingsstap Migratie-assistent te kiezen voor Vanaf een Mac, Time Machine-reservekopie of opstartschijf. Vervolgens kies je de reservekopie die je terug wilt zetten.
Wil je specifieke items uit een Time Machine-reservekopie terugzetten? Open dan het venster voor het item dat je terug wilt zetten. Als je dus een bestand wilt terugzetten dat je per ongeluk hebt verwijderd uit je map Documenten dan open je de map Documenten. Kies in het Time Machine-menu symbool van Time Machine de optie Activeer Time Machine of klik in het Dock op Time Machine en zoek de items die je terug wilt zetten. Je kunt hierbij gebruiken maken van de tijdlijn aan de rand van het scherm of de pijlen omhoog en omlaag. Selecteer een item en druk op de spatiebalk om er een voorbeeld van te bekijken en klik op Zet terug om het geselecteerde item terug te zetten. Control-klik op het item voor andere opties.
iOS – Reservekopieën maken met iCloud of iTunes
De informatie van je iPad of iPhone kun je kopiëren en bewaren door een reservekopie te maken met iCloud of iTunes. Deze reservekopie kun je gebruiken om alle gegevens naar een nieuw iOS-apparaat over te zetten, mocht je je oude apparaat ooit vervangen, verliezen of beschadigen. Beide mogelijkheden leggen we uit.
iCloud
Bewaart reservekopieën in iCloud
Tot 2TB opslagruimte (de eerste 5 GB zijn gratis)
Codeert altijd de reservekopieën
Over waar wifi beschikbaar is, reservekopieën maken en gebruiken
iCloud- reservekopieën bevatten bijna alle gegevens en instellingen die op het apparaat zijn bewaard, behalve gegevens die al in iCloud worden bewaard (zoals Contacten, Agenda’s, Notities, Foto’s, E-mail) en Touch ID-instellingen. Zo maak je een reservekopie met iCloud:
Verbind het apparaat met wifi
Open Instellingen en selecteer iCloud
Kies Reservekopie en controleer of dit is ingeschakeld
Tik op Maak nu reservekopie en blijf verbonden met wifi totdat de reservekopie is voltooid
Indien iCloud-reservekopie is ingeschakeld zal er elke dag automatisch een reservekopie worden gemaakt worden. Dit zal alleen gebeuren wanneer het apparaat is aangesloten aan de oplader en verbonden is met wifi. Je kunt controleren of een reservekopie is gemaakt door te gaan naar Instellingen > iCloud > Opslag > Beheer opslag. Kies het apparaat en de reservekopie zal verschijnen met details over het tijdstip en de grootte van de reservekopie.
Op een nieuw apparaat kun je de iCloud-reservekopie gemakkelijk terugzetten door tijdens de instellingsstap Apps en gegevens te kiezen voor Zet iCloud-reservekopie terug. Na in te loggen bij iCloud met je Apple ID kun je de reservekopie kiezen die je terug wilt zetten.
iTunes
Bewaart de reservekopieën op een Mac of pc
De opslagruimte is afhankelijk van de beschikbare ruimte op de Mac of pc
Kan gecodeerde reservekopieën maken (standaard uitgeschakeld)
Reservekopieën op een Mac of pc maken en gebruiken
iTunes-reservekopieën bevatten bijna alle gegevens en instellingen van het apparaat, behalve materiaal uit iTunes, foto’s die al in iCloud worden bewaard en Touch ID-instellingen. Gegevens van Activiteit, Gezondheid en Sleutelhanger worden alleen opgenomen wanneer je een gecodeerde reservekopie maakt. Zo maak je een reservekopie met iTunes:
Open iTunes en sluit het apparaat aan op de computer
Mocht er een bericht verschijnen waarin gevraagd wordt om de toegangscode of om de computer te vertrouwen, volg dan de aanwijzingen op het scherm
Selecteer je iPad of iPhone wanneer deze in iTunes verschijnt
Klik op Maak nu reservekopie en koppel het apparaat niet los totdat de reservekopie is voltooid. Als je de gegevens van Activiteit, Gezondheid en Sleutelhanger wilt bewaren, selecteer dan het vakje Codeer reservekopie en maak een wachtwoord aan.
Je kunt controleren of de reservekopie is gemaakt via iTunes > Voorkeuren > Apparaten. Je ziet dan de naam van het apparaat met de datum en het tijdstip waarop iTunes de reservekopie heeft gemaakt. Gecodeerde reservekopieën zijn te herkennen aan het slotje naast de naam van het apparaat.
Op een nieuw apparaat kun je gemakkelijk de iTunes-reservekopie terugzetten door te kiezen voor Zet reservekopie terug in iTunes. Kies de juiste reservekopie en klik op Herstel. Als hierom wordt gevraagd, voer je het wachtwoord in van de gecodeerde reservekopie. Houd het apparaat verbonden met de computer nadat het opnieuw is opgestart totdat de synchronisatie is voltooid.