iOS 11 en macOS 10.13 High Sierra
De nieuwste besturingssystemen iOS 11 en MacOS High Sierra zijn nu beschikbaar voor iedereen met een geschikt Apple-apparaat. Lees in deze blog hoe je iOS 11 en macOS High Sierra kunt installeren en waar je rekening mee moet houden.
iOS 11
Na een aantal beta’s kun je sinds 19 september 2017 eindelijk de definitieve versie van iOS 11 downloaden voor je iPhone of iPad. Het gaat hier om een grote update, dus er zijn veel kleine en grote functionaliteiten veranderd. Zo is er een nieuwe Bestanden-app en Dock, een vernieuwde App Store en natuurlijke Siri-stemmen.
Geschikte toestellen
In iOS 11 gaat Apple niet langer toestellen met een 32-bit processor ondersteunen. Ook voor apps geldt dat 32-bit niet langer wordt ondersteund, waardoor veel verouderde apps uit de App Store zullen verdwijnen.
Alleen de onderstaande devices zijn geschikt voor iOS 11:
Installeren
Over-the-air
Heb je een geschikt toestel? Dan verschijnt er vanzelf een melding op je scherm dat iOS 11 beschikbaar is. Mocht dit niet het geval zijn, dan kun je onderstaande stappen doorlopen om iOS 11 handmatig te installeren.
Open Instellingen.
Tik op Algemeen > Software-update.
Volg de stappen op het scherm om de update te installeren.
Via iTunes
Het is ook mogelijk om iOS 11 te installeren via iTunes. Dit kan een handig alternatief zijn voor mensen met een iPhone met weinig opslagruimte, omdat je hiervoor minder vrije ruimte nodig hebt.
Zorg ervoor dat je iPhone of iPad met een kabel verbonden is met je computer.
Open iTunes op je computer en selecteer het iOS-apparaat door op het icoontje te klikken.
Zorg ervoor dat je het tabblad Overzicht in beeld hebt en klik op Zoek naar update.
Volg de stappen op het scherm om de update te installeren.
macOS 10.13 High Sierra
Sinds 25 september 2017 kun je macOS High Sierra downloaden voor je MacBook, iMac, Mac Mini of Mac Pro. Deze update bevat vooral veranderingen achter de schermen, maar er zijn ook een aantal zichtbare wijzigingen.
Geschikte Macs
MacOS High Sierra is te installeren vanuit de App Store. Draait je Mac al op macOS 10.12 Sierra, dan kun je deze ook bijwerken naar macOS 10.13 High Sierra. Onderstaande modellen worden door macOS High Sierra ondersteund:
Je kunt zelf eenvoudig controleren of je één van de bovenstaande modellen hebt. Klik bovenin de menubalk op > Over deze Mac.
Installeren
Controleer voordat je macOS High Sierra gaat installeren of je een recente backup van je Mac hebt. Zo ja, dan ga je als volgt te werk:
Start je Mac op en ga naar de App Store.
Ga naar het tabblad Uitgelicht en klik op macOS High Sierra om naar de productpagina te gaan. Je kunt ook handmatig zoeken naar macOS High Sierra. Let op: je vindt de update niet in het Updates-tabblad.
Klik op de productpagina op Downloaden om het downloaden te starten.
Er verschijnt vanzelf een pop-up op het scherm zodra het downloaden klaar is (afhankelijk van je downloadsnelheid kan dit even duren). Volg de verdere stappen daarin om de installatie succesvol te laten verlopen.
Tijdens de installatie kun je je Mac tijdelijk niet gebruiken. Gelukkig kun je op elk gewenst moment de installatie starten. Dus mocht je je Mac dringend nodig hebben, wacht dan nog even met installeren.
Let op: maak je veel gebruik van Office 2011 of Office 2016? Dan is het raadzaam om nog even te wachten met het updaten naar macOS High Sierra. De ondersteuning voor Office 2011 stopt en Word, Powerpoint en Excel zijn niet getest met het nieuwste besturingssysteem. Ook met Office 2016 zouden er problemen kunnen optreden.