Wat is er aan de hand met crowdfundingssite Dream or Donate?
De crowdfundingssite Dream or Donate is woensdag plots uit de lucht gehaald. Via de website werd voornamelijk geld ingezameld voor medische doeleinden. Initiatiefnemers van inzamelingsacties vrezen dat het opgehaalde geld nooit op de goede plek terechtkomt. Oprichter Robert-Jan Mastenbroek zegt dat zijn website enkele maanden geleden gehackt is en dat hij daarom genoodzaakt is met Dream or Donate te stoppen.
De site is enkele maanden geleden al gehackt, volgens Mastenbroek. 'Kwaadwillenden hebben de website gemanipuleerd. Stel: er is 2000 euro opgehaald, dan hebben ze het bedrag langzaam laten oplopen tot 10.000 euro', zegt de ondernemer tegen RTL. Hierdoor heeft hij mensen meer geld overgemaakt dan dat ze eigenlijk in hadden gezameld. Daardoor heeft hij nu geen geld meer om de lopende acties uit te betalen en heeft hij de site offline gehaald.
Kamervragen uitzending Radar
Ruim een half jaar geleden werden al Kamervragen over Dream or Donate gesteld naar aanleiding van een uitzending van Radar over de commissiekosten die de crowdfundingssite rekende voor donaties. In de uitzending zie je Boaz Spermon, die destijds via Dream or Donate geld in wilde zamelen voor de behandeling van zijn ziekte, een agressieve vorm van Multiple Sclerose (MS). Het doel was 100.000 euro. In korte tijd haalde hij 90.000 euro op. Toen bleek echter dat er veel kosten verbonden zaten aan het inzamelen via Dream or Donate: naast 5 procent commissiekosten rekende de site ook nog eens transactiekosten per donatie. Zo kostte een donatie middels een iDeal betaling maar liefst 1 euro. Kijk het hele verhaal via de link hieronder terug:
Geld aan de strijkstok bij crowdfundingplatforms
De transactiekosten bleken hoger dan de eigenlijke kosten die de website maakt. Naar aandleiding van de uitzending heeft Mastenbroek middels een videoboodschap aan Radar laten weten de transactiekosten te verlagen. Kijk de videoboodschap via de link hieronder terug:
Radar checkt: Transactiekosten Dream or Donate verlaagd?
Geen aangifte
Hoewel Mastenbroek dus al enkele maanden wist van de hack, heeft hij de donateurs er niet van op de hoogte gesteld. Verder valt op dat hij geen aangifte heeft gedaan bij de politie. 'Dat is me al vaker overkomen en toen heeft de politie niets kunnen doen.'
'Geen oplichting'
Het is onduidelijk om wat voor totaalbedrag het gaat. Mastenbroek zegt te begrijpen dat mensen denken dat hij de boel oplicht, maar ontkent dat dat het geval is. 'Ik heb er zelf steeds geld bijgelegd, maar de hacks bleven doorgaan en op een gegeven moment kon het niet meer.'
Huis verkopen
'Als ik een schatting mag maken, verwacht ik dat er nog maximaal zo'n 40.000 tot 50.000 euro uitbetaald moet worden, wat helemaal geen probleem is', aldus Mastenbroek. Hij zegt dat hij zijn huis, ter waarde van 950.000 euro, gaat verkopen om het geld uit te kunnen betalen.
Andere maatregelen
Dream or Donate keert niet meer terug als website. 'Ik had moeten zorgen voor een veilige site waar mensen gebruik van konden maken, zonder dat dit plaats had kunnen vinden, dus ik kan wel anderen de schuld geven, maar ik had andere maatregelen moeten nemen', aldus Mastenbroek tegen RTL.
Inzamelacties
Dream or Donate is een van de grootste crowdfundingswebsites van Nederland. Iedereen kan een inzamelactie starten, maar voornamelijk kwetsbare of zieke mensen halen er geld op voor medische doeleinden of begrafenissen. Via een link kunnen mensen een bedrag overmaken naar een inzamelactie. Vervolgens komt het geld via de betaaldienst Paypal terecht bij de eigenaar van de website. Dream or Donate krijgt 5 procent commissie over elke donatie. De website heeft sinds de oprichting in totaal bijna 6 miljoen euro opgehaald.