Fysiotherapie reumapatiënt komende vier jaar vergoed
Patiënten die erg gehinderd worden door bepaalde vormen van reuma krijgen de komende vier jaar fysiotherapie vergoed. In de tussentijd wordt onderzocht of zo'n behandeling inderdaad helpt.
Mensen met reumatische artritis (RA) en axiale spondyloartritis hebben vaak pijn en zijn stijf en vermoeid omdat gewrichten ontstoken zijn. Op de lange duur kunnen aangedane gewrichten vervormen en een verkeerde stand krijgen. Daardoor kunnen patiënten allerlei dingen niet meer en belanden ze soms zelfs in een rolstoel.
Aan deze twee vormen van reuma lijden relatief veel mensen. Alleen al voor RA zijn dat er in Nederland een kwart miljoen.
Vergoeding voorwaardelijk toegelaten tot basispakket
Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) laat 'langdurige actieve fysiotherapie' voor patiënten 'met ernstige functionele beperkingen' nu voorwaardelijk toe tot het basispakket, schrijft hij aan de Tweede Kamer. In de hoop dat zij daardoor sterker, fitter en soepeler blijven en bijvoorbeeld leren gewrichten te ontzien.
De behandeling wordt vanaf 1 oktober vergoed.
Fysiotherapie daadwerkelijk noodzakelijk voor behandeling reuma?
ReumaNederland is blij met het besluit. 'Het is een belangrijke stap richting toegankelijkheid van fysio voor mensen die dat echt nodig hebben. Let wel, het gaat om een onderzoek dat slechts voor een beperkte groep mensen met ontstekingsreuma wetenschappelijk moet bewijzen dat fysiotherapie noodzakelijke zorg is; en dus vergoed moet worden. Wij hebben dit onderzoek daarom samen met de KNGF, het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie, geïnitieerd. Wij denken dat voor veel meer mensen met reuma fysiotherapie nodig is', aldus Sija de Jong, manager patiëntenbelangen bij ReumaNederland.