Zal je beter slapen met een slaaprobot van 600 euro?
Het ziet eruit als een kussen, maakt geluid en je houdt hem tegen je aan als je gaat slapen. De Somnox belooft dat je sneller in slaap valt, langer slaapt en frisser wakker wordt. Werkt dat?
Zo'n 'slaaprobot', zoals Somnox het noemt op de website, is geen goedkoop attribuut. Je mag maar liefst 599 euro aftikken. Daarvoor krijg je een groot niervormig kussen die je door middel van 'rustgevende geluiden' kalmeert. De Somnox belooft ook dat je ademhalingsritme wordt gesynchroniseerd om 'stress in het lichaam te verminderen' wat resulteert in 'een goede en lange nachtrust'.
'Geen bewijs dat het werkt'
Neuroloog en somnoloog Myrthe Boss van het Ziekenhuis Gelderse Vallei zegt dat er te weinig bewijs is dat je met een slaaprobot van 599 euro sneller inslaapt en beter en langer slaapt. 'Het idee is dat de stress omlaag gaat door de beweging en geluid van de robot en dat je daardoor beter inslaapt en slaapt. Daar bestaat op dit moment geen goed wetenschappelijk bewijs voor. De robotmakers hebben zelf een test gedaan onder 35 mensen waarvan 22 mensen de test voltooiden. Daarvan vond de helft dat ze beter insliepen.' Boss vindt dat dat niets aantoont.
Boss zegt dat er wel licht bewijs is voor het horen of voelen van andermans ademritme en dat van een ander overnemen, waardoor je ontspant. Als je sneller en beter wil slapen kan je, aldus Boss, het best vaste bedtijden hanteren, geen koffie of chocola nuttigen 's avonds en naarmate de avond vordert, steeds minder naar schermen kijken.
Reactie Somnox
Oprichter Julian Jagtenberg erkent dat er te weinig wetenschappelijk bewijs is over de werking van de slaaprobot. 'We zijn eerst gaan produceren voordat we gingen onderzoeken en zijn nu bezig om meer onderbouwing te vinden.' Jagtenberg zegt een somnoloog aangenomen te hebben die helpt om de werking van de Somnox te bewijzen.