Nederlanders lopen massaal zorgtoeslag mis
Ongeveer 450 duizend mensen met recht op zorgtoeslag deden hier vorig jaar geen aanvraag voor en laten zo zeker 100 miljoen aan toeslag liggen, blijkt uit een berekening van vergelijkingssite Independer.
Volgens de vergelijkingssite bestaan er veel misverstanden over zorgtoeslag.
Zo zijn mensen met lage inkomens vaak terughoudend met de aanvraag, omdat ze bang zijn de toeslag later weer terug te moeten betalen. 'Hierdoor kunnen ze een hoop geld mislopen', stelt Joris Kerkhof van Independer. 'Je kan zeggen dat mensen die het geld het hardst nodig hebben ook het meeste geld laten liggen. Terwijl juist deze groep de tegemoetkoming voor de inmiddels forse zorgpremies goed kan gebruiken.' Het (gedeeltelijk) moeten terugbetalen van de zorgtoeslag kan volgens hem alleen als je de toeslag vooraf aanvraagt, niet wanneer je het terugvraagt over een al afgesloten jaar.
Hogere inkomens soms ook recht op toeslag
Mensen met hogere inkomens doen vaak geen aanvraag omdat ze denken er geen recht op te hebben, terwijl ze dat in sommige gevallen wel hebben, volgens Independer. Bijvoorbeeld als je vorig jaar minder bent gaan werken, waardoor je uiteindelijk een lager jaarinkomen had. Die kans op een lager jaarinkomen bestaat ook voor mensen die in 2018 een hypotheek oversloten en daarvoor een boeterente betaalden. In deze gevallen kan hun toetsingsinkomen voor de belasting lager uitvallen, waardoor ze voor dat jaar recht hebben op zorgtoeslag, meldt Independer.
Hoe vraag je zorgtoeslag aan? Radar legt uit hoe het werkt en waar je op moet letten.
Zorgtoeslag aanvragen: gebruik dit stappenplan
Deadline zorgtoeslagaanvraag
De deadline voor het aanvragen van de zorgtoeslag over 2018 is 1 september aanstaande. Alleenstaande mensen kunnen ruim duizend euro terugkrijgen, samen met een partner kan het bijna het dubbele opleveren, zegt Independer.