Wanneer heb je recht op een vast contract?
Je werkt twee jaar bij je werkgever en krijgt te horen dat je geen nieuw contract krijgt. Toch wil de baas je nog een korte periode behouden. Heb je dan recht op een vast contract?
Op het Radarforum meldt Joeri zijn vraag over een nieuw contract nadat hij al twee jaarcontracten heeft gekregen. 'Mijn werkgever heeft mijn contract na twee jaar niet verlengd. Dit is netjes op tijd aangezegd en er is getekend voor de einddatum.' Toch wil zijn werkgever hem, in verband met een opleiding, weer een nieuw contract geven met een korte looptijd.
Recht op vast contract
Dan heb je, volgens arbeidsrechtadvocaat Elise van Es van Legalitas, recht op een vast contract. Na twee jaar bij dezelfde werkgever moet je in vaste dienst of moet het dienstverband worden beëindigd. Heb je drie opvolgende tijdelijke contracten gehad waarbij er steeds zes maanden of minder tussen elk contract zat? Ook dan heb je recht op een vast contract.
Hoe zit dat bij een CAO?
In een CAO kunnen andere afspraken zijn gemaakt dan de wettelijke afspraken. Van Es: 'Dat gebeurt veel bij bedrijfstakken waar veel met tijdelijke contracten wordt gewerkt'. Zo kan de maximale periode vier jaar zijn, in plaats van twee jaar. Of dat het aantal opvolgende contracten zes mag zijn, in plaats van drie. In sommige CAO's mag je in een periode van vier jaar een onbeperkt aantal contracten hebben.
Welke regels bij een uitzendbureau?
Uitzendbureaus werken met fasen. Afhankelijk van fase A, B of C en de CAO wordt bepaald waar je recht op hebt. Fase A duurt maximaal anderhalf jaar. Fase B loopt maximaal zes contracten of vier jaar. Daarna komt de werknemer in fase C terecht. 'Dan pas heeft de uitzendmedewerker recht op een vast contract bij het uitzendbureau.'