Politie gaat strenger optreden tegen verkeershufters
De politie gaat verkeershufters met man en macht aanpakken. Behalve agenten van de verkeerspolitie moeten ook alle andere agenten asociaal gedrag op de weg vaker gaan bekeuren, stelt Paul Broer, plaatsvervangend hoofd verkeer van de nationale politie in het AD.
Om de pakkans te vergroten, wil de politie actiever handhaven. 'De verkeerspolitie kan het niet alleen, er ligt ook een taak voor alle andere agenten', zegt Paul Broer, plaatsvervangend portefeuillehouder verkeer van de landelijke politie en hoofd infrastructuur bij de politie Den Haag. 'Alle politiemensen op straat en in de wijk moeten ingrijpen als ze in het verkeer asociaal gedrag waarnemen.' Dat zit nu nog niet altijd bij iedereen in het systeem, zegt Broer. 'We kunnen daar nog een duidelijke slag maken.'
Lees meer: Meer boetes voor hufterig gedrag in verkeer
Geen veiligheidsgordel
Automobilisten in ons land rijden opvallend vaak rond zonder veiligheidsgordel. In 2017 kwamen alleen al op de rijkswegen achttien mensen om het leven die hun wettelijk verplichte autoriem niet om hadden. Dat is meer dan een kwart van het totale aantal dodelijke slachtoffers op de snelwegen.
Gordelverklikker
Dat blijkt volgens De Telegraaf uit een uitgebreide analyse van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid naar dodelijke ongevallen op de rijkswegen. 'We zijn geschrokken van deze aantallen, helemaal omdat veel verongelukte automobilisten bewust de 'gordelverklikker' hadden omzeild', reageert woordvoerder Patrick Rugebregt.
Verbijsterd
Veilig Verkeer Nederland is verbijsterd. 'Als je deze cijfers ziet, zinkt de moed je in de schoenen en kan actie haast niet uitblijven', stelt woordvoerder Rob Stomphorst.