Geld besparen als goed voornemen: de meerderheid houdt het vol, maar hoe?
'Ik ga in 2019 geld besparen', nam ruim een op de vijf mensen zich begin dit jaar voor. Het leeuwendeel van die groep hield dat ook daadwerkelijk vol, blijkt uit onze enquête over goede voornemens. In vier artikelen maken we de balans op naar aanleiding van deze vragenlijst. Dit keer de laatste aflevering: wat was het geheim van deze volhouders?
18% van de invullers van de enquête zegt zich voorgenomen te hebben om dit jaar geld te besparen. Die mensen vroegen we of dat gelukt is, en aan welke factoren zij dat toeschrijven.
95% is nog steeds bezig met geld besparen
Ruim de helft (56%) zegt dit voornemen nog altijd vol te houden. Nog eens 39% zegt hier weliswaar niet geheel volgens voornemen in te slagen, maar er wel nog regelmatig mee bezig te zijn. In totaal is 95% er dus in meer of mindere mate nog mee bezig.
De overgebleven 5% zijn ermee gestopt (3%) of er niet eens mee begonnen (2%).
Kwart van de afhakers heeft het 'niet echt geprobeerd'
Van de mensen die het niet gelukt is om het vol te houden, geeft bijna een kwart (23%) aan dat ze het ook niet echt serieus geprobeerd hebben. Twee op de tien mensen zeggen dat ze niet goed wisten hoe ze het moesten aanpakken en volgens een zelfde aantal mensen kostte het, opmerkelijk genoeg, te veel geld om het voornemen van geld besparen vol te houden.
Vaak genoemd bij de open antwoorden was de factor dat 'alles duurder is geworden'. Ook onverwachte uitgaven gooiden roet in het eten: 'Te veel dingen die kapot gingen en dus vervangen moesten worden', meldt een van de respondenten.
Tips om geld besparen vol te houden, van mensen die het lukte
Hoe moet het dan wél, vraag je je dan misschien af. Daar waren wij ook benieuwd naar, en dus vroegen we de invullers van de enquête ook om antwoord te geven op de vraag: 'Wat heeft eraan bijgedragen dat jij het volhoudt om geld te besparen? (Met andere woorden, wat is jouw ''geheim''?)'
Bijna de helft (48%) schrijft zijn succes op dit gebied toe aan het stellen van realistische doelen. Een op de drie (36%) maakt een planning; 17% houd resultaten / een dagboek bij.
Ook gaven veel invullers nog specifiekere tips. Een greep:
Noodzaak: 'Ik heb alleen aow, dus zal wel moeten.'
Structuur: 'Ik heb een budgetschema gemaakt.'
Met hulp: 'Ik doe het samen met mijn vrouw', of 'samen met een bewindvoerder.'
Afspraken met zichzelf: 'Ik pin iedere week een vast bedrag.'
Sparen met anderen: 'Ik doe mee aan een spaarkas in het café en gooi er iedere week 20 euro in.'
Sparen op de bank: 'Ik maak meteen een bedrag over naar de spaarrekening als mijn salaris is gestort.'
Doelen stellen: 'Ik wil eerder met pensioen.'
Zelfbeheersing: 'Geen impulsaankopen doen' en 'niet te veel gaan shoppen.'
Zelfeducatie: 'Door boeken hierover te lezen en YouTube-filmpjes erover te kijken.'
Lees meer over geld besparen
Wil jij meer lezen en leren over geld besparen? Bekijk dan dit Radar-onderwerp op onze site waarin we tientallen hulpartikelen, columns en nieuwtjes voor je verzameld hebben:
Radar-onderwerp: Besparen
Wat is de tussenstand van jouw goede voornemens voor 2019?
Had (of heb) jij ook goede voornemens voor dit jaar? Wij zijn benieuwd hoe het ermee staat! Onze enquête kun je nu nog steeds invullen. Ga naar de vragenlijst en vul 'm in - dit is kosteloos en je hebt er geen Testpanelaccount voor nodig.
Vaker je mening geven over consumentenkwesties? Meld je aan als panellid
Als (grstis!) lid van ons Testpanel krijg je regelmatig uitnodigingen van ons om je mening over en ervaring met uiteenlopende consumentenzaken met onste delen. Jouw antwoorden helpen ons om consumentenkwesties in kaart te brengen en verder uit te zoeken. Meld je aan via deze link.