Radar test thermosbekers: zijn ze lekvrij en isolerend?
Een lekker kopje thee voor in de trein of genieten van een bakkie koffie in de auto. We drinken wat af als we onderweg zijn naar werk of school. Hoe kan je deze hete dranken nou het best meenemen? Precies, in een thermosbeker. Radar testte tien verschillende thermosbekers met vier deskundigen.
Veel mensen reizen met een thermosbeker, ook wel travelmugs genoemd. Ze komen voor in allerlei kleuren, vormen en maten. Maar niet alle thermosbekers zijn van dezelfde kwaliteit. Zo willen sommigen thermosbekers nog wel eens gaan lekken in je tas, en dan is het toch vervelend als je daar ook je laptop in vervoert.
Merken thermosbekers
Om uit het grote aanbod aan thermosbekers een goede keuze te maken, test Radar tien thermosbekers op o.a. design, gebruiksgemak, drinktemperatuur, en smaakontwikkeling van de thee of koffie. Ook wordt er gekeken of de thermosbeker lekt en hoe goed deze isoleert. Alle bekers hebben een inhoud tussen de 0,30 en 0,40 liter en hebben volgens de productomschrijving een roestvrijstralen binnenkant.
Beker A: Eva Solo to go urban 0,35L
Beker B: Hema Coffee to go RVS 0,40L
Beker C: Contigo Pinnacle 0,30L
Beker D: Corkcicle Tumbler Classic Stemless 0,35L
Beker E: Curver Trendy Mug 0,40L
Beker F: Action Thermosbeker 0,40L
Beker G: Stanley One-Hand Vacuum Mug 2.0 0,35L
Beker H: Tefal Travel Mug F20103 RVS 0,36L
Beker I: Bodum Travel Mug RVS 0,35L (met klepje)
Beker J: Klean Kanteen Wide Vacuum Insulated Café 0,40L
Om tot een onafhankelijk oordeel te komen, zijn alle merken tijdens het testen afgeplakt. De bekers zijn voorzien van de letters A tot en met J. Van elke beker zijn er twee stuks aangeschaft, een voor thee en een voor koffie, zodat de smaak niet beïnvloed wordt.
Deskundigen
Een panel met vier deskundigen beoordeelt de thermosbekers. Het design en gebruiksgemak van de bekers wordt beoordeeld door designer Floris Schoonderbeek. Als productontwerper heeft hij een nominatie voor de Dutch Design Award op zijn naam staan. Bij de thermosbekertest let Floris vooral op het materiaal en of de beker zelf en de drinktuit handig te openen en sluiten zijn. Ook bekijkt hij of de bekers lekvrij zijn.
Barista Rose van Asten en theesommelier Kiona Malinka verzorgen de perfecte koffie en thee voor in de thermosbekers en testen hoe de smaak en drinktemperatuur zich ontwikkelen na een uur in de thermosbeker. Om te kijken hoe goed de bekers isoleren, wordt de temperatuurontwikkeling van koude en warmte vloeistoffen over een periode van twee uur tijd nauwkeurig gemeten door David Smeulders, hoogleraar Energietechnologie aan de Technische Universiteit Eindhoven. Zijn onderzoeksgebied is thermodynamica.
De test
De thermosbekers worden beoordeeld op:
Design (uiterlijk, materiaal, formaat)
Gebruiksgemak (openen en sluiten, drinkgemak, handzaamheid)
Kwaliteit (stevigheid, stabiliteit)
Smaak van de thee en koffie
Drinktemperatuur.
Lekvrij zijn
De deskundigen geven rapportcijfers van 0-10 voor design, gebruiksgemak, kwaliteit, smaak en drinktemperatuur. Ook het lekvrij zijn van de thermosbeker wordt uitgebreid getest. Het is namelijk een vereiste om de beker zonder te lekken mee te kunnen nemen in de tas. Lekvrije bekers krijgen de hoogste beoordeling in punten, bekers die heel erg lekken de laagste. De ranking van de thermosbekers wordt bepaald op basis van de gemiddelde beoordeling van Kiona, Rose en Floris en of de bekers wel of niet lekvrij zijn.
De temperatuurmeting door David Smeulders van de Technische Universiteit Eindhoven wordt getoond in een aparte weergave. Een zeer goede isolatie wordt door de deskundigen in de praktijk juist vaak als onprettig ervaren. De thee is dan te heet om te drinken. Maar wanneer je thee of koffie over een hele lange periode warm wil houden en pas later wil drinken, kan het juist wel een voordeel zijn dat de beter goed isoleert.
Isolatietest
David Smeulders meet in zijn laboratorium op de TU Eindhoven de temperatuur van het water. Dit doet hij zowel met kokend water als met ijswater. Terwijl hij het water inschenkt, stopt hij een draadje in de beker dat aan metingsapparatuur hangt. Op het beeldscherm van de aangesloten laptop is te zien hoeveel graden het water is. 'Als het hete water in de beker komt, koelt het al flink af. Bij elke beker is de starttemperatuur daardoor dan ook anders', legt David uit.
Na twee uur de in totaal twintig bekers in een afgesloten ruimte te laten staan, meet David opnieuw de temperatuur van het water. Bij het kokende water zijn grote verschillen te zien. De beker van de Action is bijvoorbeeld 44 graden afgekoeld. 'De warmte lekt aan de bovenkant van de beker. De deksel is een zwakke plek voor de isolatie.' Dit is dan ook te zien op de warmtecamera die David op de bekers heeft gericht. 'Hoe geler de kleur, hoe meer warmte er verloren gaat', voegt de hoogleraar toe.
De thermosbeker van Eva Solo houdt de warmte daarentegen juist goed vast. '17 graden afgekoeld, dat is heel netjes', vindt David.