Huurhuis brandt af, Ymere herstelt woning slechts deels
Het huurhuis van John van der Veer uit Amsterdam wordt in april 2018 onbewoonbaar door een brand bij de buren. De achterkant van het huis en de slaapkamer van de zoon van John liggen in puin. De buitenmuren worden snel hersteld door woningcorporatie Ymere, maar de vloer en binnenmuur van de slaapkamer niet. Volgens Ymere is het niet haar verantwoordelijkheid om deze te herstellen. Johns zoon woont na een jaar nog steeds niet thuis. John neemt contact op met Radar.
Onstaan brand
De brand breekt uit in de fietsenwinkel Staxi, die het pand huurt van Ymere. Volgens het onderzoeksrapport van de verzekeraar van Staxi, Allianz, zou de brand door het verouderde elektrasysteem in het gebouw zijn ontstaan. Woningcorporatie Ymere stelt ook een onderzoek in en concludeert dat de brand mogelijk ontstaan is door een fietsaccu. Twee verschillende onderzoeksconclusies, waardoor er geen aansprakelijkheid vastgesteld kan worden. Wat kan John nu doen?
Advocaat zegt
Maryse Oranje, advocaat bij NineYards Law, geeft aan dat John een onafhankelijk onderzoeksbureau kan inhuren om de rapporten te beoordelen en met een eindconclusie kan komen. 'Als aansprakelijkheid erkend wordt, is desbetreffende partij verantwoordelijk voor het uitbetalen van de schadeclaim. Afgezien welke partij aansprakelijk is, heeft de woningcorporatie ook een zorgplicht. De woning moet dusdanig hersteld worden, zoals de huurwoning is aangeleverd tijdens het tekenen van de huurovereenkomst.' In het geval van John betekent dat de woning een houten vloer en tussenmuur vernieuwd en/of gerepareerd moet worden door Ymere.
Reactie Ymere
Radar heeft Ymere geconfronteerd met haar zorgplicht. De woningcorporatie erkent de fout die zij heeft gemaakt en daarom wordt er een nieuwe vloer gelegd in het appartement van John. Over de tussenmuur zijn Ymere en John nog niet uit, aangezien de woningcorporatie van mening is dat John zelf heeft besloten de muur te slopen en op te bouwen, zonder toestemming en opdracht van Ymere. De huurder ontkent het verhaal van Ymere en wijst naar Belfor, het salvagebedrijf dat door Ymere is ingehuurd om schade te rapporteren. Belfor heeft volgens Van der Veer de opdracht gegeven om de tussenmuur te slopen, omdat de vloer die onder de muur doorloopt te ernstig beschadigd was door de brand. Wegens het langdurende verloop heeft John de muur zelf weer opgebouwd. Een projectmanager van Belfor onderschrijft het verhaal van John, nadat Radar op zoek is gegaan naar getuigen. Ymere blijft stellig beweren dat de schade-experts niet de opdracht hebben gekregen de muur te slopen.