Garantie op product dat buiten Nederland is gekocht?
Tijdens je vakantie zie je een mooi horloge voor een gunstige prijs. Eenmaal in Nederland ontstaat er een mankement aan het horloge. Heb je dan recht op garantie?
Maurits Greving koopt in januari in Australië een Apple Watch bij de Apple Store. Het specifieke model heeft een functie dat je er ook mee kan bellen, zonder dat je je iPhone bij je moet hebben. Dit model is niet in Nederland te koop, maar wel in andere Europese landen en is in Australië goedkoper dan in Europa. Greving redeneert dat als er ooit problemen mee zijn, hij hem in ieder geval in Europa nog kan laten repareren of vervangen.
Twee weken later in Nederland sluit hij voor 99 euro AppleCare+ af voor het horloge, een verzekering waarmee je gedekt bent tegen hardwarereparaties en recht hebt op ondersteuning. De AppleCare+-registratie gaat probleemloos, Greving betaalt en krijgt een verzekeringspolis voor twee jaar. Kort daarna blijkt de hartslagmeter van het horloge defect te zijn. Greving meldt zich bij Apple, maar een reparatieoplossing blijkt niet te werken.
AppleCare+ dekt ook vervanging, maar dat is volgens Apple niet mogelijk, omdat het toestel niet in Nederland is gekocht. Dit staat echter niet in de voorwaarden van de verzekering, maar volgens Janssens moet Apple het horloge wel vervangen of repareren.
Garantie op aankoop buiten de Europese Unie?
Advocaat Caspar Janssens van Ploum Rotterdam Law Firm zegt dat Maurits in ieder geval geen recht heeft op garantie in Nederland, omdat het horloge in Australië is gekocht. Elk land kent eigen garantiebepalingen. Denk daar dus goed over na als je iets van waarde wil aanschaffen buiten Nederland. Soms heb je ook fabrieksgarantie en kan dat door een fabrikant ook wereldwijd worden aangeboden.
Is een verzekering zinvol?
Dat hangt vooral af waar je een product koopt volgens Janssens. 'Dat Maurits een verzekering heeft afgesloten in Nederland is dan ook heel slim, want dat geldt als vervanger van garantie.' Janssens zegt dat in dit geval de verzekering wel handig is geweest. 'Voor spullen die je in Nederland koopt moet je er echt goed over nadenken of dat loont.'
Garantie op aankoop in Europese Unie?
Je hebt de koopovereenkomst gesloten in het buitenland en dan geldt het recht van dat land. Er zijn volgens Janssens echter wel Europese regels. 'De wettelijke garantie is in Europa (in principe) wel overal ten minste twee jaar. De lidstaten kunnen daarvan afwijken door een langere termijn in de wet vast te leggen.' Janssens waarschuwt dat je overigens niet bij een Nederlandse vestiging van een winkelketen terecht kunt voor je garantie als het product gekocht is in een ander Europees land.
Radar heeft contact opgenomen met Apple voor een reactie, maar Apple wil naar Radar niet reageren. Apple heeft aan Greving laten weten opnieuw naar de zaak te kijken.