Strengere APK-keuringen merken roetfilterfraude niet op
Ondanks strengere APK-keuringen zijn er het afgelopen jaar nauwelijks verwijderde roetfilters opgemerkt. Het RDW meldt aan televisieprogramma EenVandaag dat bij slechts een paar honderd auto's een weggehaald roetfilter werd geconstateerd. Dit terwijl er in Nederland minimaal 20.000 auto's illegaal zonder filter rijden, blijkt uit onderzoek van TNO.
Een auto zonder roetfilter stoot tot wel 150 keer zoveel schadelijke fijnstof uit als een auto met filter. Het verwijderen van een roetfilter uit moderne dieselauto's is dan ook verboden. Op de aanwezigheid van het filter wordt sinds 20 mei 2018 een visuele controle gedaan tijdens de APK. Verwijderde roetfilters worden desondanks nauwelijks opgemerkt.
'Strengere handhaving bij APK-controle nodig'
Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Milieu) wil zo snel mogelijk strengere handhaving. 'De huidige APK-controle volstaat totaal niet. Dat blijkt wel uit de cijfers; Je kan er te makkelijk misleid door worden'.
Twijfels bij de apk-keuring van je auto?
Wat kun je doen als je denkt dat je auto onterecht is afgekeurd of als je twijfels hebt bij de keuring? Bekijk onze tips in een eerdere uitzending van Radar. Wij gingen met verborgen camera's in een testauto, langs bij twaalf willekeurige garages. We lieten onze auto eerst keuren door de RDW.
Uit een uitslag van het Testpanel juli 2018 bleek dat 85 procent van de panelleden géén bedenkingen heeft gehad bij de uitkomsten van de apk-keuringen die zij in de afgelopen 5 jaar lieten uitvoeren. Goed nieuws? Nee, blijkt uit onderzoek van Radar. Mensen hebben namelijk vaak geen idee of voorgestelde reparaties wel nodig zijn. Wie weleens een second opinion heeft laten uitvoeren, weet dat dat lang niet altijd het geval is: bij maar liefst 96 procent waren er verschillen, vaak zelfs grote verschillen, tussen de twee keuringen.