'Kind mag niet meer dan twee ouders hebben'
Het wordt niet mogelijk dat een kind meer dan twee wettelijke ouders heeft. Dat wordt vrijdag na de ministerraad bekendgemaakt, bevestigen ingewijden na berichtgeving van RTL Nieuws. Het besluit leidt tot teleurstelling bij belangenorganisaties.
In de nieuwe regeling houden twee ouders het wettelijk gezag over het kind. Er komt wel 'deelgezag' voor maximaal twee andere ouders zoals pleegouders of stiefouders. Ze krijgen dan beperkte invloed. Ze kunnen bijvoorbeeld met het kind naar de huisarts of cijfers op school opvragen, maar mogen bijvoorbeeld geen knopen doorhakken als in het ziekenhuis de nood aan de man is of andere belangrijke beslissingen nemen. Dat stelt belangengroepen die voor deze ouders opkomen bitter teleur.
Meer vormen dan het traditionele gezin
De Staatscommissie Herijking ouderschap pleitte in 2016 voor vier wettelijk erkende ouders. Juridische ouders hebben meer rechten en plichten tegenover het kind. Door de komst van andere vormen dan het traditionele gezin zou dat nodig zijn, aldus de commissie.
Maar zover gaat de nieuwe regeling van het kabinet dus niet. Vooral D66 maakt zich sterk voor het meerouderschap, maar vindt daar de ChristenUnie en het CDA tegenover zich in de coalitie.
Lees meer: 'Kinderen moeten meer wettelijke ouders kunnen krijgen'
'Onacceptabel'
Het COC, dat opkomt voor de belangen van onder anderen homoseksuelen, laat in een reactie weten dat het 'uiterst bezorgd' is. 'Meerouders mogen dan straks wel mee naar een klassenavond, maar hun kind wordt wees als de officiële ouders overlijden. Dat vind ik onacceptabel', zegt COC-voorzitter Astrid Oosenbrug.
Draagmoeders
Verder komt er een nieuwe regeling voor draagmoeders. Bij het draagouderschap moet volgens de plannen al voor de geboorte duidelijk zijn wie de ouders zijn. Dat moet dan bij de rechter worden geregeld. Elk draagmoederschap zal in een register worden vastgelegd zodat kinderen altijd hun biologische ouders kunnen terugvinden. Op de geboorteakte komt de naam van de wensouders.
Ook wordt draagmoederschap in het buitenland mogelijk. Verder komt er op korte termijn nog een onderzoek naar de vergoeding die er moet komen voor de kosten van het draagmoederschap.
Update 17:00: Omstreden
Het kabinet wil uitbreiding van dat aantal "nu nog niet" regelen omdat dat onder experts én in de regeringscoalitie omstreden is en Nederland internationaal gezien voor de troepen uit zou lopen, zegt minister Sander Dekker (Rechtsbescherming).
Dekker begrijpt de teleurstelling van de belangengroepen. Maar dit 'ligt heel gevoelig, heel ingewikkeld'. Hij wijst op de kinderbescherming en de rechterlijke macht, die beducht zijn voor een toename van ouderlijke ruzies als er meer ouders in het spel zijn.
'Diep triest'
Het COC noemt het 'diep triest dat het kabinet meeroudergezinnen zo in de kou laat staan'. De belangenorganisatie, die onder andere opkomt voor homo-ouders, maant nu de Tweede Kamer tot actie. Coalitiepartijen VVD en D66 en oppositiepartijen moeten zelf 'op korte termijn alsnog' met een meerouderschapswet komen en zo hun verkiezingsbelofte nakomen, vindt het COC.