INLOGGEN OP DIGID STRAKS VIA ID-CHIP, SELFIE EN USB
Het ministerie van Binnenlandse Zaken wil het inloggen via DigiD aanpassen, zo weet de NOS. Op dit moment heb je aan een gebruikersnaam en wachtwoord genoeg om bij iemands gegevens te komen, maar dat zou te makkelijk en dus te risicovol zijn.
Binnen twee jaar wil het ministerie op verschillende manieren zeker weten dat de persoon die inlogt daadwerkelijk de persoon is van wie het account is. Enkele opties zijn via identiteitskaarten met een chip erin, je smartphone, een selfie of een speciale USB-stick.
GEWOON, SUBSTANTIEEL EN HOOG
Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft als doel dat de verschillende methodes ook gebruikt worden. Afhankelijk van welke gegevens je wil inzien, zal de ‘moeilijkheidsgraad’ van inloggen worden bepaald. Er wordt gesproken over de niveaus ‘gewoon, substantieel en hoog’. Wanneer je bijvoorbeeld naar je patiëntgegevens wil kijken, kom je in de categorie hoog terecht. Deze gegevens moeten dan ook het best beschermd zijn.
Daarnaast is de variatie van verschillende manieren van inloggen al een manier van het inbouwen van veiligheid. „We moeten minder afhankelijk zijn van die ene manier van inloggen. Het is veel te gevaarlijk”, zo vertelt Steven Lijtjens, directeur Informatiesamenleving en Overheid van het ministerie.
Overigens wil Lijtjens het bedrijfsleven vragen om de klantvriendelijke elektronische ID-methoden te ontwikkelen. Hierbij is hij niet bang voor de grote spelers Google en Facebook, die door het produceren van die chip misschien de ijdele hoop zouden hebben om bij onze privacygevoelige gegevens te komen. Deze blijven voor elke buitenstaander afgeschermd, zo verzekert Lijtjens.
EXTRA KOSTEN
De identiteitskaart met een zogenaamde NFC-chip zal er overigens voor zorgen dat iedereen dan een nieuwe identiteitskaart moet aanschaffen, ook al heb je even daarvoor net een verse zonder chip aangevraagd. In de Tweede Kamer zal er donderdag gestemd worden over de uitbreiding van nieuwe elektronische identificatiemethoden. Eind dit jaar kan de productie dan in gang gezet worden.