Afvalbedrijven willen afspraken over verwerken jeukrupsen
Afvalbedrijven willen de restanten van weggezogen eikenprocessierupsen wel verwerken, als er afspraken komen over de vereiste verpakking van het materiaal en over de manier waarop de rupsenresten worden aangeboden bij vuilverwerkers. Woensdag heeft de Vereniging Afvalbedrijven daarover overleg met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
Eerder bleek dat het aantal eikenprocessierupsen was verdriedubbeld op veel plaatsen in Nederland in vergelijking met vorig jaar. Vrijdag luidde de belangenorganisatie van groenbedrijven Cumela Nederland de noodklok, omdat veel afvalbedrijven weigeren om zakken met rupsen en nesten te verbranden. Als de zakken scheuren, zouden medewerkers van vuilverbranders in contact komen met de brandharen, die ernstige gezondheidsklachten veroorzaken. De brandharen van deze rupsen veroorzaken bijvoorbeeld irritatie van de huid, luchtwegen en ogen. Wat moet je doen als je in aanraking bent geweest met deze rups? Radar zette het voor je op een rij:
Wat kun je doen na contact met brandharen?
Attero bespreekt opties om afval te verwerken
Afvalenergiebedrijf Attero onderzoekt wat veilige verwerkingsmethodes zijn, aldus een woordvoerder maandag. Een mogelijkheid is om stevige zakken met rupsenmateriaal handmatig in de verbrandingsoven te gooien. Een andere optie is dat groenbedrijven de resten zelf verbranden en daarna de as bij de vuilverwerker afgeven. 'Het is een nieuwe materie voor onze branche waar we absoluut niet op zaten te wachten. Maar er moet wel een oplossing komen voor deze calamiteit, want volgend jaar zitten we er weer mee.'
De extreme overlast van de jeukrupsen duurt nog tot in augustus. Heb jij vragen over de eikenprocessierups? Wetenschappers en experts beantwoorden sinds donderdagavond ruim honderd uiteenlopende vragen over de eikenprocessierups, de bestrijding en de gevolgen van de aanwezigheid van het beest.