Telefoons met Snapdragon 8 Elite raken sneller oververhit
Qualcomms Snapdragon 8 Elite, dé vlaggenschip-chip voor 2025, blijkt sneller te oververhitten in smartphones. Temperaturen lopen op tot maar liefst 55,8°C.
Qualcomm beloofde bij de presentatie van de Snapdragon 8 Elite dat de chipset tot 45 procent snellere single-coreprestaties biedt. Tegelijkertijd zou de chipset 44 procent efficiënter zijn dan de 8 Gen 3, die vorig jaar in vlaggenschepen werd gebruikt. Men verwachtte dat dit ook zou betekenen dat de chip minder warm wordt bij intensief gebruik, maar het tegenovergestelde blijkt waar, zo meldt Android Authority. Meerdere telefoons met de Snapdragon 8 Elite zijn door de website getest, en ze hebben allemaal één ding gemeen: het zijn heethoofden.
Pieken tot 55,8°C
Voor de duidelijkheid: het is normaal dat de chipset in je smartphone warm wordt. Chips genereren hitte door energieverlies tijdens het verwerken van data. Hoe warm een chip wordt, hangt onder andere af van de fabrikant – in dit geval TSMC – en het ontwerp van de chip. Qualcomm is geen onbekende in dit opzicht; de Snapdragon 810, gelanceerd in 2014, staat bekend als een van de warmste mobiele chipsets ooit.
Procesverbeteringen hebben dergelijke problemen deels opgelost. Bovendien zorgen telefoonfabrikanten er tegenwoordig voor dat toestellen minder snel oververhit raken. Het lijkt er echter op dat dit met de Snapdragon 8 Elite een stuk lastiger is. Dat ontdekte Android Authority vorig jaar al met de Realme GT7 Pro, die gemiddelde temperaturen van 46°C bereikte tijdens het draaien van 3DMark-tests.
Zelfs een update voor de GT7 Pro wist dit probleem niet te verhelpen. Het is echter niet alleen de GT7 Pro die hiermee te maken heeft. Neem bijvoorbeeld de ASUS ROG Phone 9: dat toestel bereikte een piektemperatuur van 55,8°C in de X-Mode voor gamers. Vergelijkbaar gedrag wordt nu waargenomen bij de Honor Magic 7 Pro, met pieken tot 50,1°C in Wild Life Extreme en 47,8°C in Wild Life.
Afgenomen prestaties
Deze temperaturen maken het niet alleen oncomfortabel om de telefoons lang vast te houden, maar hebben ook gevolgen voor de prestaties. Om de hitte te reduceren, moet de Magic 7 Pro zijn prestaties beperken. Na de piek in temperatuur blijft nog slechts 46,8 procent van de oorspronkelijke prestaties over.
De wijze waarop Android Authority de vlaggenschiptoestellen heeft getest, kan echter tot een vertekend beeld leiden. Voor de tests werden populaire benchmarkapps gebruikt, zoals GeekBench 6 en 3DMark. Hoewel dit een goede vergelijking van prestaties mogelijk maakt, weerspiegelen deze tests niet het dagelijkse gebruik van een smartphone. In de praktijk zullen dergelijke hoge temperaturen waarschijnlijk minder snel optreden.
Toekomstige risico’s
Desalniettemin blijven de bevindingen opvallend, en de risico’s mogen niet worden onderschat. Hoewel de resultaten momenteel weinig relevant lijken voor alledaags gebruik, kan dat in de toekomst veranderen. Apps worden namelijk steeds veeleisender, en hetzelfde geldt voor Android. In vier tot vijf jaar tijd zou oververhitting wel degelijk een groter probleem kunnen worden.