Duitsland weert Huawei-apparatuur van netwerk, kosten lopen hoog op
Duitsland is vastberaden om alle risicovolle telecomapparatuur, van over het hele land, weg te halen. Dat de prijzen daarbij hoog oplopen lijkt slechts bijzaak.
De afgelopen jaren werd in Europa heel wat 5G-masten geplaatst. Heel wat van die masten zijn afkomstig van Chinese producenten zoals Huawei en ZTE. Hoewel Amerika al langer voor risicovolle telecomapparatuur waarschuwt, staan er heel wat van die masten in Europa. Na vier jaar beslist Duitsland dat die risicovolle masten weg moeten, ongeacht de kostprijs.
De Duitse Minister van Binnenlandse Zaken, Nancy Faeser, legt in een interview met Handelsblatt de verantwoordelijkheid vooral bij telecomoperatoren. Volgens de minister hadden de bedrijven sneller moeten zijn met het verwijderen van de masten: “de risico’s zijn al langer geweten. Ik denk dat de providers genoeg tijd hebben gehad om aanpassingen te maken”.
Dus moeten de Duitse telecomoperatoren grote kuis houden. Alle telecomapparatuur waarmee veiligheidsproblemen gemoeid zijn, moet ontkoppeld worden. Die verantwoordelijkheid ligt uitsluitend bij de operatoren van het net. Dat wil zeggen dat operatoren zoals Deutsche Telekom en Vodafone heel wat 5G-masten moeten weghalen.
Wat vooral blijkt uit de beslissing, is dat Duitsland zijn kar flink gekeerd heeft tegenover vier jaar geleden. Vanuit Amerika klinken al langer waarschuwing over de Chinese telecomapparatuur en hoe deze een aantal veiligheidsrisico’s met zich meebrengen. Vier jaar geleden werd die raad onder Angela Merkel weggewuifd. De nieuwe Duitse regering verschilt echter van aanpak en wil de masten van het netwerk afkoppelen.
Duur veiligheidsrisico
Dat zal heel wat werk en geld kosten. Huawei leverde zo’n 60% van alle 5G-masten in heel Duitsland. In het Verenigd Koninkrijk werd al becijferd hoeveel de operatie ongeveer zou kosten. Daar komt het kostenplaatje op zo’n 4 miljard pond te liggen; omgerekend komt dat neer om 4,7 miljard euro. Verwacht wordt dat het kostenplaatje bij de Duitsers nog iets groter zal uitvallen: in het Verenigd Koninkrijk staan namelijk minder Huawei-masten dan in Duitsland.
Meerdere EU-landen maken op dit moment dezelfde oefening. Dat komt door de Europese Unie, die aanstuurt op een 5G-netwerk zonder masten van Huawei of ZTE. Met die strategie wil de Europese Unie de onafhankelijkheid waarborgen en er vooral voor zorgen dat de regio niet afhankelijk wordt van technologie die ook als wapen ingezet kan worden. Het standpunt van de EU is dan ook dat Chinese telecomapparatuur serieuze veiligheidsrisico’s met zich meebrengt voor de hele unie.