PayPal lanceert eigen cryptomunt ‘PayPal USD’
Fintechbedrijf PayPal ontwikkelde een eigen 'stablecoin' voor de Amerikaanse markt. De munt is nu beschikbaar.
In de Europese Unie hebben we er niet veel van gemerkt, maar PayPal ondersteunt in de Verenigde Staten al langer cryptovaluta. Nu wil de betaaldienst het crypto-avontuur verderzetten met een eigen munt: PayPal USD (PYUSD).
Die ‘PayPal USD’ is een stablecoin die, zoals de naam al doet vermoeden, aan de Amerikaanse dollar gekoppeld is. De munt is voor de volle 100% gedekt door deposito’s in Amerikaanse dollar, kortlopende obligaties en soortgelijke kasequivalenten, aldus PayPal. De cryptomunt wordt uitgegeven door de Paxos Trust Company en bevindt zich op de Ethereum-blockchain. Dat zou investeerders de nodige gemoedsrust moeten geven. Paxos moet zich aan de regels van het New York State Department voor Financiële Diensten houden én het is drager van een BitLicense. Zo’n licentie toont aan dat het bedrijf op een gedegen manier met crypto-assets omgaat.
Geheel nieuw is de munt niet: al in januari raakte bekend dat het betaalbedrijf aan een eigen digitale munt werkte. Een ontwikkelaar vond toen code en beelden voor een ‘PayPal Coin’ in de code voor de app van de betaaldienst.
1$
Eén PayPal USD-coin zal gebruikers 1$ kosten. Aangezien het hier om een stablecoin gaat, is het niet de bedoeling dat de koers van PayPals digitale munt teveel fluctueert. Na aanschaf van PayPal USD kan je het digitale geld gebruiken om betalingen uit te voeren, zowel aan particulieren als aan bedrijven. Het is ook mogelijk om je PayPal USD naar externe wallets te sturen en om de munt om te zetten in andere cryptovaluta.
De munt is voorlopig wel enkel beschikbaar in de Verenigde Staten. De kans is groot dat PayPal USD in de komende maanden het onderwerp van een onderzoek door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) wordt. Of de munt mag blijven, zal dus nog uitgeklaard moeten worden. Eerder probeerde technologiegigant Meta ook een eigen stablecoin van de grond te krijgen. Zorgen over de mogelijkheid om geld wit te wassen via die stablecoin zorgden er uiteindelijk voor dat de Meta-munt er niet kwam.