Google stopt ondersteuning voor Android 4.4 KitKat
Fabrikanten bieden vaak een twee- of drietal jaren aan software-updates. Google zelf doet het beter, en schrapt met KitKat software van 10 jaar oud.
Wanneer je een nieuwe Android-gsm in huis haalt, koop je die vaak met een bepaald aantal jaren software-ondersteuning. Die software-ondersteuning heeft vooral te maken met functie- en veiligheidsupdates. Lopen je updates ten einde? Dan zal je het toestel wel nog kunnen gebruiken – zij het onbeveiligd. Zet Google echter de Play Services-updates stop? Dan is het einde verhaal, en haal je best een nieuw toestel in huis.
De Google Play Services-updates zijn namelijk nodig om de Play Store en -diensten draaiende te houden. Je hebt de updates ook nodig voor tweestapsverificatie en backups op je telefoon te doen werken. Krijg je geen nieuwe update? Dan kan je niet meer communiceren met Google Play, en houden de diensten dus op. De enige manier om de toegang te herstellen is door een nieuwe gsm te kopen, met een recente software-versie erop.
1% KitKat
Niet dat veel mensen getroffen worden door zulke stopzettingen. Google maakte gisteren bekend dat Android 4.4 KitKat geen ondersteuning meer geniet. Dat klinkt erger dan het is: KitKat werd in oktober 2013 gelanceerd, waardoor de software net geen 10 jaar oud is. Volgens cijfers van Google draait slechts 1% van de actieve Android-apparaten nog op het oude besturingssysteem.
Het is van 2021 geleden dat Google nog een streep door de Play Services voor een Android-versie zette. Toen ging het om Android Jelly Bean en om API-levels 16 tot en met 18 die op de schop gingen. Deze keer gaat het om API-levels 19 en 20. Google verklaart de keuze om de diensten stop te zetten met het feit dat jarenlange support heel wat tijd en geld kost, zeker omdat ontwikkelaars nieuwe features vaak via omwegen en met speciale procedures moeten implementeren.