Wear OS 4 lost belangrijkste pijnpunt smartwatches op
WearOS 4 laat je straks mogelijk tussen smartphones wisselen zonder je smartwatch te resetten. Die optie dook in een bètaversie van WearOS 4 voor Samsung's Galaxy Watch-reeks.
Voorlopig lijkt de functie enkel aanwezig in Samsung’s One UI Watch 5-bèta, gebaseerd op Wear OS 4. Dat ontdekte 9to5Google. Volgens de website kunnen Galaxy Watch 5-horloges met die bètaversie tussen smartphones wisselen, zonder gereset te worden. Het overzetten gebeurt via het Wear OS-horloge, dat een melding verstuurt naar de nieuwe telefoon. Na het overzetten werkt de smartwatch als voordien – alle wijzerplaten en apps blijven dus geïnstalleerd.
Een vereiste voor de functie is dat het Google-account op beide telefoons gelijk is. Het lijkt er niet op dat beide telefoons dezelfde Android-versie moeten draaien, of van hetzelfde merk dienen te zijn. Er werd bovendien geen beperking opgeworpen voor niet-Samsung-toestellen.
Einde aan resetten
De functie brengt een einde aan de benodigde ‘reset’ voor smartwatches. Althans, voor horloges die Wear OS draaien. Momenteel moet je eigenlijk nog elke smartwatch, onafhankelijk van de fabrikant, resetten vooraleer je deze aan een nieuwe smartphone koppelt.
Dit heeft ermee te maken dat smartwatches zich spiegelen met een smartphone. Ze kunnen steeds maar met één toestel tegelijk bestanden uitwisselen, zoals notificaties. Om de koppeling te maken met een nieuw toestel, moet die oude verbinding dus eerst worden verwijderd. Dat verwijderen – het eindigen van de weerspiegeling – vereist dus een reset. Google is met Wear OS de eerste om de reset-ellende te beëindigen.
Alle Wear OS-apparaten
Hoewel Samsung de eerste is die de functie in levenden lijve toont, werkt de optie straks op eender welke Wear OS 4-smartwatch. Vooralsnog zit dat besturingssysteem in de bètafase, nadat Google in mei de nieuwe OS-versie aankondigde. Naar verluidt verschijnt Wear OS 4 pas tegen de herfst.
Verwacht wordt dat de nieuwe Wear OS-versie ook een nieuw design draagt: Material You. Google introduceerde de designtaal voor het eerst met Android 12, maar bracht dit sindsdien niet naar zijn mobiele besturingssysteem.