Overnamedeal Microsoft en Activision Blizzard geblokkeerd door FTC
Microsoft wil zijn gamingactiviteiten uitbreiden en wenst daarvoor Activision Blizzard over te nemen. Regulatoren zien echter problemen in de deal.
Begin 2022 maakte Microsoft bekend dat het Activision Blizzard wilde overnemen om de gamingactiviteiten uit te breiden. Activision Blizzard is gekend van games als Call of Duty, World of Warcraft, Diablo en Candy Crush. De bedoeling was om games van Activision Blizzard toe te voegen aan het Game Pass-abonnement. Tot op heden kwam daar echter niet veel van in huis.
Eenmaal de overname doorgaat, zou dit Microsoft in één klap het derde grootste gamingbedrijf ter wereld maken op basis van omzet. Het is dan ook niet verrassend dat de overnamedeal door meerdere regulatoren wordt bekeken. Hoewel de Europese Commissie de overname reeds goedkeurde, wordt de deal in het Verenigd Koninkrijk en in de Verenigde Staten met argusogen bekeken.
Microsoft als monopolist
Zo blokkeert de Britse Competition and Markets Authority (CMA) de deal. Aanvankelijk werd gevreesd dat een groot aantal games door de overname alleen nog op Microsoft-platformen beschikbaar zouden zijn. De technologiereus veegde die klacht van tafel door voorstellen te doen aan Sony, Steam en Nintendo waarin staat dat ze toegang tot bijvoorbeeld Call of Duty zullen behouden. De CMA maakt verder een probleem van cloudgaming: door de overname zou Microsoft daarin een monopolie creëren. Het argument kan rekenen op onbegrip van Activision Blizzard-baas Bobby Kotick, die meent dat de regulator niet inziet “hoe cloudtechnologie precies in elkaar zit”.
In de VS is het dan weer de Federal Trade Commission (FTC) die dwarsligt. Momenteel loopt er al een onderzoek naar de overname omdat die volgens de FTC slecht zou zijn voor de competitie in de gamingmarkt. De FTC uit vrijwel dezelfde vrees als de CMA: games zouden van platformen kunnen verdwijnen, of slechts in belabberde ports op andere consoles verschijnen. Op die manier zou Microsoft spelers van Activision Blizzard-titels richting Windows-pc’s en Xbox-consoles sturen.
Bevelschriften
Diezelfde FTC dient nu een bevelschrift in, dat Microsoft verbiedt om door te gaan met de overname. Eerder deze week werd gesuggereerd dat Microsoft Activision Blizzard gewoon zou overnemen, maar daarbij het Verenigd Koninkrijk volledig links laat liggen. Op die manier hoeft het bedrijf geen rekening te houden met de bevindingen van de CMA en kan het toch de deal sluiten, die eigenlijk afgerond diende te worden tegen 18 juli.
Dat lijkt niet te gaan gebeuren: een eerste bevelschrift dat de FTC indient, verbiedt Microsoft twee weken lang om de deal te sluiten. Een tweede bevelschrift verplicht Microsoft om te wachten tot de zaak van de FTC is afgerond.
Bij Microsoft vinden ze het bevelschrift geen probleem. In tegendeel: Brad Smith, vice-voorzitter en president bij Microsoft is hoopvol dat het bevelschrift er net voor zal zorgen dat de zaak sneller vooruit gaat.