Dat is dan 3500 dollar alsjeblieft: dit zeggen deskundigen over nieuwe Apple-bril
Apple presenteerde gisteravond zijn langverwachte VR-bril. Deskundigen reageren voorzichtig enthousiast en zien een veelbelovend apparaat. Maar of de Vision Pro een revolutie zoals bij de iPhone in 2007 teweegbrengt? Daarover zijn de meningen verdeeld. "De toekomst laat zich lastig voorspellen."
Het slechtst bewaarde geheim van Silicon Valley werd gisteravond door Apple-topman Tim Cook onthuld. 'One more thing', het bedrijf komt met de Vision Pro, een VR-bril à 3500 dollar.
'Minder vraag naar VR'
"Hoe ga je dat prijskaartje verantwoorden?", vraagt RTL Nieuws-techredacteur Harm Teunis zich af. "Virtual reality maakte een enorme opmars tijdens de pandemie, maar de vraag naar VR-brillen nam in 2022 juist af."
De peperdure bril van Apple kan volgens VR-expert Freek Teunen net zo'n soort impact hebben als de komst van Tesla. "Tesla heeft de elektrischeautoindustrie geholpen met een visie: dit is waar we naartoe gaan. Straks komt de bril er voor iedereen. Nu kunnen we er vast even aan wennen."
Wie de bril gebruikt, heeft niet langer een beeldscherm nodig. Computerbeelden worden over de realiteit heen gelegd of je krijgt een volledig virtuele wereld te zien – net als een computerscherm, maar dan vlak voor je ogen. Met al je vertrouwde Apple-apps, foto's en films.
Aansturen met je ogen
Je kan de Vision Pro aansturen met je ogen. Opvallend is verder dat anderen je ogen kunnen zien als je de bril op hebt. Als je druk bent en bijvoorbeeld een film kijkt, komt er een waas over de buitenkant van het scherm. De bril is vanaf volgend jaar in de Verenigde Staten beschikbaar vanaf 3500 dollar. Pas later verschijnt de bril, waarschijnlijk voor zo'n 3400 euro, in Nederland.
VR-onderzoeker Belleman ziet wel grote verschillen tussen de kwaliteit van de gepresenteerde Apple-bril en de bestaande varianten. "Met de Vision Pro heb je een 4k-scherm, vergelijkbaar met een uitstekende televisie, voor ieder oog. Je kan er daarom zelfs boeken mee lezen, terwijl dat met de huidige VR-brillen niet gaat omdat letters dan te vaag worden."
Eigen processor
De Vision Pro bevat een eigen processor, waardoor die niet op een Mac aangesloten hoeft te worden. "Daardoor gebruikt ie wel weer meer stroom. Een volle accu geeft je maximaal 2 uur gebruik, of je kan 'm gewoon in het stopcontact doen."
Is dit nou de grote techdoorbaak sinds de iPhone? "Nu kijken we regelmatig op onze telefoon. Straks, met zo'n bril, hebben we geen beeldscherm meer nodig. Het zou heel goed kunnen dat we straks in de trein zitten en mensen niet meer op hun mobieltje maar door een bril kijken", zegt Belleman. Maar, voegt hij daaraan toe: "De toekomst laat zich lastig voorspellen."
Nu nog een glimmend speeltje
Techredacteur Teunis zegt dat het succes van de nieuwe bril valt of staat met wat voor apps ontwikkelaars ervoor gaan ontwikkelen. "De bril moet zich onderscheiden op het gebied van communicatie, entertainment of productiviteit, zodat mensen een reden krijgen om dit apparaat aan te schaffen." Nu is het nog vooral een glimmend speeltje, constateert Teunis.
De toegevoegde waarde op entertainmentvlak laat zich raden: films worden met de Vision Pro in hoge resolutie afgespeeld. Communiceren wordt levendiger doordat je iemands avatar thuis kan ontvangen terwijl die aan de andere kant van de wereld is. En wie veel in een trein of vliegtuig werkt, kan er met zo'n bril voor zorgen dat niemand meer met het scherm meekijkt. Maar dan moeten er wel apps zijn.
Wereld op zijn kop?
Toen de iPhone in 2007 gepresenteerd werd, zei de topman van de inmiddels gefaalde telefoonfabrikant Palm: "Wij hebben jarenlang gewerkt aan een degelijke telefoon. Deze jongens van Apple halen ons niet zomaar ineens in. Ik garandeer jullie dat." Die uitspraak ging de geschiedenisboeken in: de iPhone werd een ongekend succes, van Palm bleef niets over.
Of Apple nu opnieuw de wereld op zijn kop zet? "Het zóu zo'n iPhone-moment kunnen zijn, maar we weten het gewoon nog niet", zegt Teunis.