Verwijderde tweets duiken plots weer op
Wanneer je iets verwijdert, ga je er doorgaans ook vanuit dat het daarna niet meer terug te vinden is. Dat is niet altijd het geval.
Tweet verwijderen? Dat is dan buiten het sociale medium zelf gerekend. Heel wat Twitter-gebruikers melden dat verschillende tweets die ze ooit verwijderden, plotseling weer verschenen. Het probleem deed zich niet alleen voor bij tweets, maar ook bij retweets en antwoorden op tweets.
Het probleem kreeg ruchtbaarheid toen James Vincent van The Verge het probleem zelf aan den lijve ondervond. De journalist van The Verge had op 8 mei al zijn tweets verwijderd via de website TweeDelete.net. Een schone lei voor het Twitter-profiel, dus. Alleen bleek het moeilijker dan gedacht om die lei op te schonen.
Een aantal tweets verscheen kort na het verwijderen namelijk gewoon terug op het profiel van Vincent. Dat was ook het geval voor een aantal retweets die de journalist in 2020 maakte. Ook ZDNet berichtte afgelopen week over de posts die plotseling terug verschijnen.
Inbreuk op privacywetgeving
Aan de oppervlakte lijkt het om een stom en eerder banaal probleem te gaan. Niets is echter minder waar: het feit dat gebruikers hun eigen tweets niet kunnen verwijderen is een regelrechte inbreuk op allerlei privacywetgevingen. De gebruiker moet namelijk controle hebben over wat er op internet te vinden is over hem. Een verwijderfunctie die niet werkt ontneemt die mogelijkheid van de gebruikers.
Wat precies de oorzaak van het probleem is? Volgens een ex-medewerker van Twitter op Mastodon zou het om een probleem met servers gaan. Of liever: een aantal servers veranderden van locatie en werden in andere datacenters ondergebracht. Deze servers worden normaal gezien helemaal leeggemaakt, zodat ze als nieuw aan het netwerk aangesloten kunnen worden. Dat lijkt in dit geval niet gebeurd te zijn, waardoor duizenden tweets als het ware terug tot leven gewekt werden.
Twitter heeft tot nu toe nog geen reactie gegeven op de voorvallen. Ook een oplossing deelde het platform niet mee. Wie zijn tweets liever niet meer online ziet staan, zal ze dus opnieuw moeten verwijderen – en hopen dat ze deze keer wel verwijderd blijven.