China verbiedt geheugenchips van het Amerikaanse Micron
Nadat een chipakkoord de chipstroom richting China zo goed als drooglegt, besluit China zelf tot een verbod op chips van Micron.
China en computerchips: twee woorden die de voorbije weken meer dan eens tezamen in nieuwsartikelen verschenen. De reden daarvoor is een ‘historisch chipakkoord‘, waarin de VS, Nederland en Japan afspreken om geen geavanceerde chipapparatuur meer naar China te verschepen. De maatregel moet voorkomen dat China geavanceerde apparatuur kan gebruiken voor militaire doeleinden.
Het akkoord heeft gevolgen voor heel wat fabrikanten. Zo werd Seagate onlangs nog op de vingers getikt omdat het harde schijven naar het Chinese Huawei exporteerde. NVIDIA biedt op de Chinese markt dan weer aangepaste producten aan: met de A800-GPU brengt de fabrikant een lichtere versie van de A100 op de markt. Beide grafische kaarten zijn nagenoeg identiek, met uitzondering van de interconnectsnelheid: die ligt bij de A800 maar liefst 200 gigabytes lager.
“Chips van Micron zijn onveilig”
Hoewel China geen toegang meer heeft tot geavanceerde processoren en andere chips én de apparatuur die nodig is om deze te vervaardigen, vaardigt het land nu zelf een chipverbod uit. Het verbod slaat op alle chips van het Amerikaanse Micron, dat gespecialiseerd is in geheugenchips.
Micron mag geen chips meer verkopen aan Chinese bedrijven, aldus de Cyberspace-administratie van China (CAC). Om het verbod te verklaren verwijst de regulator naar veiligheidstests waaraan de chips niet aan zouden voldoen. Enkele problemen met de chips zouden een risico vormen voor de “nationale veiligheid” van China. De aard en oorzaak van de problemen laat de Chinese regulator echter in het midden. Vanuit het US Commerce Department wordt dan ook gereageerd dat handelsverboden zonder feitelijke grondslagen tegenstand kunnen verwachten. Het verbod doet de Sino-Amerikaanse relaties alvast geen goed.
Gevolgen voor de consument
Op welke manier het handelsverbod de consument impacteert is niet geweten. Micron maakt chips die noodzakelijk zijn om RAM- en DRAM-geheugen te fabriceren, maar biedt ook UFS-chips voor flash-opslag. Weliswaar zijn er nog fabrikanten waar China terecht kan. Zo maken ook het Zuid-Koreaanse Samsung Electronics en SK Hynix geheugenchips. Dat de productieprijs omhoog gaat, omdat een deel van het chipaanbod in China wegvalt, lijkt waarschijnlijk. De vraag blijft alleen hoe hoog die stijging is en in welke mate de consument die uiteindelijk zal voelen.