Verkeerslichten moeten sneller op groen springen dankzij apps
Het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer wil gegevens van apps gaan gebruiken om verkeerslichten sneller op groen te doen springen.
VRT Nieuws meldt dat de Vlaamse overheid verkeerslichten slimmer wil maken. Zowel automobilisten als zwakke weggebruikers zouden daardoor minder vaak nodeloos voor een rood licht moeten blijven staan, bij weinig verkeer, bijvoorbeeld. Daarvoor kijkt het Agentschap Wegen en Verkeer naar applicaties van verkeersapps zoals Flitsmeister en Karta GPS, maar er zouden ook al contacten zijn met grote jongens als Waze en Google Maps.
Het systeem zou zich in een eerste fase dus wel op het autoverkeer richten. Daarna moet het ook ingezet kunnen worden om de stroom van fietsers en voetgangers te optimaliseren. Gebruikers moeten op hun smartphone wel toestaan dat de apps in kwestie hun locatie mogen gebruiken. Wanneer ze een verkeerslicht naderen, kunnen de lichten in theorie slimme keuzes maken op basis van de smartphoneapplicaties.
Zorgen om privacy
De gegevens die de gebruikers delen worden end-to-end versleuteld en zullen dus enkel anoniem bewaard worden, zegt Jorn de Vries van Flitsmeister aan de openbare omroep. De Vlaamse overheid zou de gegevens helemaal nergens opslaan. Privacyexpert Bart van Buitenen zei aan de VRT wel dat er toch kanttekeningen bij gemaakt moeten worden, aangezien “persoonlijke locatiegegevens per definitie nooit anoniem zijn”.
Het Agentschap Wegen en Verkeer is verantwoordelijk voor meer dan 1.700 kruispunten in Vlaanderen. In een eerste fase wil de overheid 250 kruispunten slimmer maken door samen te werken met appmakers. Over enkele maanden zou het project al van start kunnen gaan.