Apple kondigt nieuwe toegankelijkheidsfuncties aan
Naar aanleiding van Global Accessibility Awareness Day kondigt Apple een resem nieuwe toegankelijkheidsfuncties aan.
Vandaag toont Apple een aantal toegankelijkheidsfuncties die ervoor zorgen dat mensen met een beperking vlotter gebruik kunnen maken van hun Apple-toestellen. Er worden functies aangekondigd voor mensen met cognitieve, visuele, auditieve en mobiele beperkingen.
Assistive Acces
Een van die functies is ‘Assistive Access’. Daarmee reduceert Apple de veelheid aan informatie die dikwils op het scherm te zien is. Je iPhone of iPad wordt dan omgetoverd tot een apparaat dat speciaal voorzien is om berichtjes te sturen, foto’s te trekken en muziek te luisteren. De apps zien er met ‘Assistive Access’ heel wat opgeruimder uit dan voorheen, wat ze des te toegankelijker maakt.
Daarnaast worden de knoppen op je iPad of iPhone veel groter gemaakt als je ‘Assistive Acces’ ingeschakeld hebt. Bovendien kan je het thuisscherm helemaal (laten) aanpassen naar je eigen wensen. Zie je liever grote pictogrammen staan, of heb je meer aan tekst? Daar kan je zelf voor kiezen. Is een berichtje typen nogal moeilijk? Wie wil kan met Assistive Acces ook een emoji-toetsenbord inschakelen. Op die manier hoef je niet steeds voorbij het reguliere toetsenbord.
Live Speech
Dreig je je stem te verliezen? Met Live Speech kan je ervoor zorgen dat je toch kan blijven spreken. De nieuwe functie maakt het mogelijk om je stem te laten reproduceren door de je iPhone, iPad of Mac.
Om alles in te stellen dien je eerst 15 minuten lang tegen de iPhone te spreken. Je krijgt dan verschillende zinnen voorgeschoteld die je luidop moet voorlezen. Op basis van dat materiaal maakt je Apple-apparaat een computermodel van je stem. Daarna kan je, zowel tijdens FaceTime-gesprekken als in het echt, uittypen wat je eigenlijk wil zeggen. Je Apple-apparaat zal de woorden uitspreken, maar dan in je eigen stem.
De functie zal wel enkel in het Engels beschikbaar zijn. Technologie om stemmen na te bootsen bestaat namelijk al wel, maar spitst zich vooral toe op het (Amerikaans) Engels. De kans is dan ook groot dat de functie slechts beschikbaar wordt voor talen met veel sprekers. Denk dan aan het Engels, Chinees, Frans, Spaans…
Point and Speak
Point and Speak is een functie die in het Vergrootglas verwerkt wordt. Met de Vergrootglas- of Magnifier-app, indien je apparaat in het Engels staat, is het mogelijk om een close-up te krijgen van wat je niet goed kan zijn. De functie zal wel enkel werken in het Engels, Frans, Italiaans, Duits, Spaans, Portugees, Chinees, Kantonees, Koreaans, Japans en Oekraïens.
Point and Speak voegt toe wat het zegt: je kan naar iets wijzen en je iPhone zal uitspreken waar je precies naar wijst. Dat werkt bijvoorbeeld voor microgolfovens, waarbij de iPhone kan vertellen op welke toets je precies gaat drukken. De functie werkt bovendien met bestaande vergrootglasfuncties, zoals het detecteren van mensen en deuren.
Andere functies
Naast enkele grotere functies introduceert Apple ook een aantal kleine nieuwighedden. Daaronder valt bijvoorbeeld de mogelijkheid om bepaalde ‘Made for iPhone’-hoorapparaten nu ook met je Mac te verbinden.
Voice Control voegt dan weer fonetische suggesties toe. Wie zijn stem gebruikt om te typen, kan daardoor iets meer instructies geven om meteen de juiste tekst te krijgen. Zoals met Live Speech geldt wel dat deze functie in het Nederlands waarschijnlijk iets beperkter of zelfs niet-toegankelijk zal zijn.
Verder wordt het gemakkelijker gemaakt om de tekstgrootte op je Mac aan te passen. Wie een knop gebruikt om de iPhone te bedienen, kan deze nu ook gebruiken om games te spelen.