iOS 17 zet deuren open voor externe appwinkels en sideloading
Vanaf iOS 17 is het mogelijk om apps te sideloaden en appwinkels van derde partijen te installeren. Dat zegt Bloomberg-journalist Mark Gurman.
In december verscheen voor het eerst het nieuws dat Apple vanaf 2024 externe appwinkels wilde toelaten op iOS. Die wijziging voert Apple door onder druk van de Europese Unie, dat met de EU Digital Market Act bedrijven verplicht hun platform open te stellen voor derde partijen. Wetgevers willen zodoende voorkomen dat bedrijven als Apple, Microsoft en Google hun macht misbruiken om concurrentie te mijden. iOS 17 lijkt nu Apple’s eerste zet om te voldoen aan de Europese wetgeving, zegt Gurman.
Vanaf de aanstaande versie van het mobiele besturingssysteem wordt namelijk de poort geopend voor externe appwinkels en sideloading. Daarmee voldoet Apple eerder aan de Europese wetgeving dan in december werd gedacht. Overigens heeft de technologiegigant uit Cupertino dit gerucht niet bevestigd. Of iOS 17 werkelijk externe appwinkels en sideloading toestaat, is daarmee nog onzeker. Ook onzeker is hoe het bedrijf die opties toevoegt in de nieuwe iOS-versie.
Bloomberg schreef in december dat Apple mogelijk apps wilde controleren die gebruikers op iOS en iPadOS kunnen sideloaden. Het bedrijf zou daarmee de beveiliging van zijn platformen intact willen houden. Of het zover komt, is alvast onduidelijk. Geweten is dat Apple sideloaden inherent als een onveilig proces ziet. In 2021 schoot het bedrijf in de verdediging over waarom alternatieve winkels een slecht idee zijn. Daarmee reageerde het op een conclusie van de Europese Commissie dat Apple Europese concurrentiewetgeving overtrad.
Boeteclausule in de DMA
Officieel heeft Apple tot eind 2024 de tijd om te voldoen aan de Digital Markets Act (DMA). Het lijkt er alvast op dat het bedrijf daar niet op wacht. Daarmee mijdt het bedrijf ook mogelijke boetes voor inbreuken op de DMA. In eerste instantie gaat het om een boete van 10 procent van de wereldwijde omzet van een bedrijf. Houden de inbreuken aan, dan lopen de boetes op tot maximaal 20 procent. Bij Apple goed voor boetes tot maximaal 80 miljard dollar (op basis van de jaaromzet van 2021, van 400 miljard dollar).
Het is niet de eerste keer dit jaar dat Apple toegeeft aan Europese wetgeving. Eerder bleek dat Apple definitief overstapt van Lightning naar usb-c voor zijn iPhone 15-modellen. Vanaf 2024 is die oplaad- en datapoort verplicht voor alle mobiele apparaten – inclusief smartphones, laptops en draadloze oortjes.