Haatspraak op Twitter wordt enkel gelabeld, niet verwijderd
Twitter gaat nieuwe waarschuwingslabels toevoegen aan tweets die haatvol zijn. Ze krijgen een beperkte zichtbaarheid, maar worden niet verwijderd.
Concreet zal het algoritme van Twitter het bereik van de tweet met een ‘haat’-label stevig inperken. Zo zouden veel minder mensen de tweet op hun tijdlijn zien voorbijkomen en in het ‘Voor jou’-gedeelte met suggesties. Opvallend: Twitter benadrukt dat enkel de specifieke tweets die het label kregen beperkt zichtbaar zullen zijn en niet de accounts die ze getweet hebben. Zij ontvangen geenenkele straf, in welke vorm dan ook.
Gebruikers zullen een verzoek kunnen insturen als ze van mening zijn dat een tweet haatvolle content bevat. Twitter zegt wel dat het illegale inhoud zal blijven verwijderen en accounthouders met slechte bedoelingen zal verbannen. De zichtbaarheid beperken van content wordt ook wel shadowbanning genoemd, iets waar Musk en co zich nochtans als vaak tegen verzet hebben.
Meer transparantie op Twitter
Vanwaar dan de ommekeer? Twitter wil transparanter worden om meer vertrouwen te wekken. Er werd hard gesnoeid in het personeel en niet in het minst bij het moderatieteam dat tweets op hun inhoud controleerde. Zo hard zelfs, dat Twitter volgens onderzoekers niet meer in staat is om content te modereren.
De eigen definitie van ‘haatvol gedrag’ omvat racistische of seksistische uitspraken, intimidatie en beelden of uitspraken die opruiend kunnen zijn. Musk zei eerder al dat hij voorstander is van ‘freedom of speech’, maar niet ‘freedom of reach’. Twitter mag wel wat gaan doen aan haatspraak, want in het verleden zijn er heel wat haatvolle en extreme tweets ongemodereerd gebleven. Ook Musk zelf is geen onbeschreven blad wat dat betreft. Benieuwd of onderstaande tweet waarin hij (nogal haatvol) de spot dreef met Microsoft-topman Bill Gates ook een beperkte zichtbaarheid krijgt.