Amerikaanse staat Montana stemt voor TikTok-verbod
Vanaf 2024 is TikTok verboden in de Amerikaanse staat Montana. Appwinkels mogen de app dan niet meer aanbieden.
Vooruitlopend op een mogelijk nationaal verbod willen wetgevers in Montana zo’n verbod ditmaal al regionaal instellen. Hiervoor verkregen zij groen licht van politici in de staat die voor een wet stemde die het verbod moet regelen. Volgens de opgestelde wetgeving is het appwinkels vanaf 2024 verboden TikTok aan te bieden binnen het grondgebied van Montana. Gebruikers die de app eerder op hun toestel installeerden worden niet direct geraakt door de wetgeving. Vermoedelijk kunnen zij de app wel blijven gebruiken; bovenal zijn ze niet strafbaar als ze de app hebben geïnstalleerd.
Wetgevers van Montana haken aan op de wereldwijde privacyzorgen rondom TikTok. Ze stellen dat het sociale medium gevoelige data van burgers kan verzamelen en deze kan doorspelen aan China. Spionage ligt daarmee op de loer, beredeneren de politici. Data doorspelen aan de Chinese overheid is daarnaast in strijd met Amerikaanse privacywetgeving en moet daarom worden voorkomen.
Vooraleer het bod daadwerkelijk is ingesteld moet de gouverneur van Montana nog stemmen over de wet. Verwacht wordt dat hij zijn goedkeuring afgeeft. De Republikein Greg Gianforte besloot dit jaar al tot een verbod op het sociale medium voor overheidsmedewerkers van de staat. Nadien zijn veel andere Amerikaanse staten overgegaan tot eenzelfde verbod.
Nationaal verbod in de maak
Eerder kwam vergelijkbare kritiek al uit het Amerikaanse parlement. Momenteel wordt daar gewerkt aan wetgeving die apps kan laten verbieden die een gevaar vormen voor de nationale veiligheid. TikTok wordt vooralsnog gezien als het voornaamste doelwit van de wetgeving, maar op den duur zou het ook kunnen gaan om andere applicaties. De regering van President Biden zou zulke wetgeving wel zien zitten en heeft volgens ingewijden zijn steun uitgesproken voor het wetsvoorstel.
Elders in de wereld wordt nog vooral gewerkt aan een verbod bij overheidsdiensten. Dat begon bij de Europese Commissie en verspreidde zich al snel naar onder meer België, Frankrijk en Nederland. Voor een nationaal verbod voor consumenten zijn vooralsnog geen concrete stappen gezet.