Nokia gaat 4G (LTE) lanceren op de maan
Terwijl de meeste providers naar satellietdiensten lonken, lijkt Nokia zijn zinnen te hebben gezet op... de maan. Het gaat er een 4G-netwerk opzetten.
De Finse telecomfabrikant wil tegen het einde van het jaar als eerste een operationeel 4G-netwerk hebben op de maan. Dat meldt de Amerikaanse tv-zender CNBC. Daarvoor zal het een samenwerking aangaan met het SpaceX van Elon Musk. Als het netwerk live gaat, kan het “ontdekkingen op de maan een zetje in de rug geven”, klinkt het.
Om het project te realiseren gaat Nokia een driedelig systeem de ruimte in sturen. Om te beginnen is er een basisstation met antenne, dat in de cargoruimte van een Nova-C-maanlander zal meereizen. Die laatste werd ontworpen door het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Intuitive Machines. Ter ondersteuning is er nog een door zonne-energie aangedreven rover. De Nova-C-maanlander zal zowel de rover als het basisstation van Nokia aan boord hebben. Van zodra die op het maanoppervlak geland is, kan de rover uitrijden en vanop een afstand informatie uitwisselen met het Nova-C-tuig. De 4G-verbinding is dus die tussen beide ruimtetuigen.
Nokia staat voor uitdaging
Meer specifiek wil Nokia zijn eerste LTE-netwerk creëren aan de Shackleton-krater, vlak bij de zuidpool van de maan. Dat is best een grote uitdaging, omdat de atmosfeer op de maan flinterdun is. In de zon kan het 120 graden Celsius zijn en op de donkere zijde van de maan kan het tot min-170 graden Celsius vriezen. Het 4G-netwerk zal dus nog niet meteen gebruikt worden om er TikTok- of Instagram-reels te uploaden.
Het gaat vooral om een experiment waarbij de NASA wil nagaan hoe de huidige cellulaire technologie presteert op de maan. De NASA wil tegen november 2024 weer astronauten op de maan zetten. Zij zullen het netwerk ook gaan testen om met elkaar te communiceren. Daarnaast moet de technologie belangrijke data helpen terugsturen naar de controlekamer op aarde.
Nokia laat nog weten er zelf helemaal klaar voor te zijn, al is de netwerkfabrikant voor heel wat (bewegende) onderdelen afhankelijk van toeleveranciers.