Identificatie-app itsme voor het eerst winstgevend
Itsme, de digitale identificatie-app, is bekender dan ooit tevoren. De applicatie haalt intussen maar liefst 6,7 miljoen gebruikers in België.
Online je identiteit of transacties bevestigen, dat kan je doen met itsme. De applicatie wordt ondersteund door de Belgische overheden en maakt het mogelijk om online je identiteit aan te tonen. Itsme was al een tijdje de meeste populaire app in België, maar blijft nu dus groeien.
In 2022 kreeg de appicatie er maar liefst 700.000 gebruikers bij, waardoor het totale aantal gebruikers rond de 6,7 miljoen komt te liggen. Daarmee is er niet bijzonder veel ruimte om nog verder te groeien: maar liefst 80% van alle Belgen heeft de applicatie al op de smartphone staan – sinds 2022 kunnen zelfs minderjarigen een account aanmaken.
Al die gebruikers zijn goed voor zo’n 315 miljoen acties in 2022. Omgerekend levert het zo’n 47 acties per gebruiker per jaar op: bijna 1 per week. Ook om documenten te tekenen weet itsme zich populair te maken: met itsme Sign werden maar liefst 1 miljoen handtekening gezet – een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Dat het protocol geïntegreerd werd in alle grote Europese en internationale tekenplatformen, zit daar vast voor iets tussen.
Winstgevend
Met 6,7 miljoen gebruikers is itsme de meest gebruikte verificatie-app in België. Inmiddels groeide het uit tot de populairste methode om op overheidswebsites in te loggen. Ook in de private sector wordt itsme inmiddels ingezet door meer dan 900 bedrijven. Uit zijn aanwezigheid in de private sector heeft itsme extra middelen kunnen genereren, waardoor het in 2022 voor de eerste keer break-even draait.
In de toekomst
In de toekomst breidt itsme de activiteiten verder uit. Een diploma of EPC-attest moet je namelijk ook ergens kwijt kunnen. De identificatie-app zal een rol gaan spelen in de ecosystemen voor die digitale ‘wallets’ of kluizen. Verder breidt de applicatie uit naar de rest van Europa. De identificatietool zette ondertussen zijn eerste stappen op de Nederlandse en Luxemburgse markten. Ook voor de rest van Europa wil itsme de identiteiten dus gaan beheren.