Wallonië loopt sterk achter in uitrol 1 Gbps-internet
Volgens het BIPT heeft minder dan 50 procent van Wallonië toegang tot een vaste internetaansluiting met datasnelheden van 1 Gbps.
Het BIPT onderzoekt ieder jaar de kwaliteit van de vaste- en mobiele netwerken in de afzonderlijke gewesten. Inmiddels heeft de overheidsorganisatie nieuwe onderzoeksresultaten gepubliceerd. Het beeld dat geschetst wordt over Wallonië is alvast weinig vernieuwend. Minder dan de helft van de inwoners in dat gewest heeft toegang tot vast internet met snelheden van 1 Gbps. Dit staat in strak contrast met Brussel en Vlaanderen, waar ‘de overgrote meerderheid’ van de huishoudens een 1 Gbps-dataverbinding in huis heeft.
Lagere investeringsbereidheid
Volgens het BIPT heeft Wallonië dat verschil met name te danken aan de lagere bevolkingsdichtheid. Voor providers is het daardoor minder interessant om flink te investeren in de netwerken. Bovendien is het aantal providers dat een eigen vast netwerk heeft uitgerold, vele malen beperkter. Proximus is de enige provider die heel België bedient, terwijl Telenet zijn Coax-netwerk niet heeft uitgerold in het Waalse gewest. VOO heeft in bepaalde delen van Wallonië wel zo’n netwerk, maar dat bereikt op dit punt dus nog niet alle huishoudens.
Kabelbedrijven als VOO en Proximus zijn wel bezig snellere netwerken uit te rollen, meldt het BIPT. Of op termijn ook andere operatoren zich bij die plannen voegen blijft onbekend. Geweten is dat de minister voor Telecommunicatie Petra De Sutter alvast geld beschikbaar heeft gesteld om een sneller vast netwerk te bewerkstelligen. Voorlopig is dat geld wel vooral bedoeld om witte zones weg te werken: in die zones hebben huishoudens zeer traag internet.
‘Goede tot zeer goede dekking’
Het BIPT meldt in zijn onderzoek dat 99,2 procent van de Belgische huishoudens toegang heeft tot een datasnelheid van 30 Mbps (of hoger). Voor bijna 1 procent van de Belgen geldt dus dat zij met hun vaste internetverbinding nog geen 30 Mbps haalt. 97,2 procent van de huishoudens heeft verder toegang tot een vaste internetaansluiting met snelheden van 100 Mbps. Het BIPT spreekt over het geheel genomen van een goede tot zeer goede vastinternetdekking.
Mobiel internet binnenshuis
Het rijksinstituut is ook te spreken over de mobiele verbinding. Momenteel zou zo’n 99,2 procent van de huishoudens een 4G-signaal binnenshuis ontvangen. In 97,3 procent van de gevallen gaat het om zeer goede 4G-dekking binnenshuis, staat te lezen in het rapport. Net als met vast internet hangt de mobiele verbinding wel af van je locatie. Zeker in Wallonië wil dit percentage wel al eens onder de 90 procent duiken. Op sommige plekken heeft zelfs minder dan 50 procent van de huishoudens een zeer goede 4G-dekking binnenshuis.
Zorgelijke DESI-score
Intussen zorgt die verdeeldheid in internetsnelheden en de uitgestelde 5G-uitrol er ook voor dat België is afgezakt op de Digital Economy & Society Index-ranglijst van de Europese Commissie. In die ranglijst staat België op de laatste plaats. Volgens het BIPT baart die lagere score niet direct zorgen. Providers zijn namelijk volop bezig met de uitrol van 5G: in september 2024 moet 99,5 procent van België al toegang hebben tot dit snellere netwerk. Eenmaal de toegang tot dit netwerk beschikbaar is, zal de DESI-score ook weer stijgen, klinkt het.