Qualcomm haalt wederom chipproductie weg bij Samsung
Samsung heeft wederom een chipcontract verloren aan concurrent TSMC. Dat mag de Qualcomm Snapdragon 7+ Gen 1 produceren op zijn 4nm-procedé.
Samsung was verleden jaar nog verantwoordelijk voor de productie van de Snapdragon 7 Gen 1. Ook mocht de Zuid-Koreaanse firma Qualcomms high-end Snapdragon 8 Gen 1 bakken. Later dat jaar zou Qualcomm al overstappen naar TSMC voor de productie van zijn Snapdragon 8+ Gen 1 en nu lijkt het bedrijf die stap ook te zetten voor de 7+ Gen 1.
Inefficiënte Samsung-chips
Samsung Semiconductor, de chipproductietak van Samsung, verliest daarmee wederom een contract aan zijn Taiwanese concurrent, dat een efficiënter 4nm-procedé aanbiedt. Van chips uit de fabrieken van Samsung is geweten dat ze bij een ‘gelijk prestatieniveau’ aan dat van chips van TSMC veel meer stroom verbruiken. Bovendien zijn de chips van Samsung niet in staat het prestatieniveau van TSMC te evenaren. Qualcomm wist met de overstap naar TSMC’s 4nm-procedé met de 8+ Gen 1 zo’n 10 procent betere prestaties uit zijn Kryo-kernen te persen, aan een stroomverbruik dat 30 procent lager lag.
Niet alleen Qualcomm ervaart zulke problemen. Ook Samsung Electronics, dat zijn Exynos-chips bij de Semiconductor-tak laat produceren, merkt de efficiëntieverschillen op. De chipdivisie worstelt verder met slechte yields van zijn 4nm LPE-procedé. Momenteel zou de Foundry-divisie daardoor niet in de vraag naar 4nm-chips kunnen voldoen. Voldoende reden voor Samsung om zijn Galaxy S23-serie op het Qualcomm-platform over te hevelen, en voor Qualcomm om zijn chipcontracten elders voort te zetten.
Snapdragon 7+ Gen 1
Qua opzet lijkt de Snapdragon 7+ Gen 1 grotendeels gelijk aan dat van de Snapdragon 8+ Gen 1. De chipset bevat één Cortex-X2-rekenkern geklokt op 2,92 GHz, drie Cortex-A710-kernen (aan 2,5 GHz) en vier Cortex-A510-rekeneenheden geklokt op maximaal 1,8 GHz. Wel lijkt Qualcomm een andere, of in elk geval lager geklokte, gpu te gebruiken. De Adreno 725 heeft een maximale klokfrequentie van 580Mhz. De Adreno 730 van de 8+ Gen 1 draait op maximaal 800 MHz.
Het prestatieniveau van de Snapdragon 7+-serie komt dan ook gevaarlijk dicht in de buurt van het high-end segment. Volgens een gelekte benchmark presteert de middenklasse-chipset vrijwel gelijk aan de Snapdragon 8 Gen 1 van Qualcomm en Dimensity 9000 van MediaTek. Mogelijk gaan we dit jaar dan ook premium-middenklasse telefoons zien die zich kunnen evenaren met de duurste high-end telefoons uit 2022.
Neem de gelekte details voorlopig nog met een korrel zout. Qualcomm lanceert de Snapdragon 7+ Gen 1 op 17 maart. Welke telefoons de nieuwe chipset gaan gebruiken is niet bekend.