Nederlandse uitvinding moet accuslijtage vertragen
Accuslijtage is een groot obstakel in de energietransitie. Een uitvinding van de Nederlandse TU/Delft, met de inzet van speciale zouten, moet de slijtage van batterijen afremmen.
Volgens de onderzoekers kan de inzet van zouten het uithoudingsvermogen van accu’s verdubbelen. Specifiek gaat het om een oplossing voor lithium-ion-batterijen die gebruikt worden in smartphones, auto’s en vrijwel alle andere draagbare apparaten met accu’s. De onderzoekers hebben de oplossing inmiddels in het wetenschappelijke tijdschrift Nature gepubliceerd.
Slijtage van batterijen vertragen
In dat artikel leggen de onderzoekers uit dat batterijen met name slijten tijdens het op- en ontladen. Tijdens beide processen ontstaat hitte die ertoe leidt dat het organische materiaal slijt, en zodoende minder energie kan vasthouden. Door speciale zouten toe te voegen aan het lithium-ion-mengsel in de accu, stellen de onderzoekers dit slijtageproces af te remmen. We hoeven ons zeker nog niet rijk te rekenen met accu’s die nooit slijten, maar de degradatie van het materiaal wordt door de zouten wel vertraagd.
Dusdanig zelfs dat het uithoudingsvermogen onder optimale omstandigheden wordt verdubbeld. Of dit in de praktijk ook zo uitpakt is nog wel de vraag; de onderzoekers hebben hun theorie vooralsnog niet op grote schaal kunnen testen. Nederlandse batterijfabrikant LeydenJar heeft alvast toegezegd de onderzoekers daarbij te gaan helpen, en produceert de komende periode batterijen waarin zulke zouten worden toegevoegd. Met die lithium-batterijen kunnen onderzoekers vervolgens bepalen of de zouten ook geschikt zijn voor batterijen in massaproductie.
LeydenJar: ‘Zien is geloven’
LeydenJar-CEO Christian Rood is intussen nog voorzichtig met uitspraken over de impact van deze techniek. “Zien is geloven”, stelt Rood in een verklaring. Ook onderzoeker Marnix Wagemaker van TU/Delft laat zich niet overmatig positief uit over de resultaten. Tegelijk stelt Wagemaker wel met optimisme in het experiment te staan. “Of in de praktijk een factor twee haalbaar is, weet ik niet. Maar zelfs 20% meer is al een belangrijke stap voorwaarts.”
Mocht de techniek een zichtbare verbetering opleveren, dan zien we die in de toekomst mogelijk terug in de batterijen van de Nederlandse fabrikant. LeydenJar neemt daarmee een belangrijke rol in als het aankomt op batterij-innovatie in Europa.
Eerder kondigde het bedrijf uit Eindhoven aan een batterij te hebben ontwikkeld die in vijf minuten opgeladen kan worden. Zulke technieken kan LeydenJar mogelijk combineren met de zouten om zowel de capaciteit van accu’s en hun levensduur te verlegen.