Apple patenteert nieuw soort toetsenbord-toets
Het Amerikaans bureau voor patent- en handelsmerkregistratie komt vandaag met een nieuw Apple-patent naar buiten: de Any-key.
Op de toetsenborden van vandaag wordt de legende gewoon op de knoppen geduwd: het teken dat je op de toets ziet staan, verschijnt ook wanneer je de toets induwt. Tenminste, dat is het geval als je toetsenbordinstellingen juist staan. Na verloop van tijd kan die legende echter beginnen vervagen: als je een toetsenbord jarenlang gebruikt, kan het zijn dat er bijvoorbeeld niets meer op de E-toets staat. Daarvoor meent Apple nu een oplossing gevonden te hebben.
De oplossing is niet, zoals bij vele andere merken, om ‘double shot’ keycaps te gebruiken die niet vervagen. Die toetsen worden langs twee kanten gegraveerd, zodat de legende niet vervaagd. Een bijkomend voordeel is dat de LED-lichtjes die in veel toetsenborden worden ingebouwd ook door de knoppen kunnen schijnen. Op die manier kunnen de legendes op de toetsen ook oplichten.
Apple wil zijn nieuwe toetsenborden echter een meer premium feel geven en lijkt komaf te willen maken met plastic toetsen. De toetsenbord-toetsen die Apple patenteert bestaat dan ook uit andere materialen, zoals aluminium. Om aluminium toetsen te graveren, dat is echter niet heel praktisch. Apple heeft dan ook een spiksplinternieuwe manier uitgedacht om de tekens op je toetsenbord te doen verschijnen.
‘Any key’
De ‘Any key’ die Apple voorstelt is de knop die je moet induwen als een videogame vraagt: “Press any key”. De Any key van Apple kan namelijk in een handomdraai veranderen in een andere toets. Apple’s nieuwe technologie kan zichzelf namelijk aanpassen aan de wensen van de gebruiker. Elke toets krijgt namelijk een aantal micro-LED- of OLED-pixels ingebouwd. Die lichtjes moeten dienen om de legende van de toets te projecteren.
Het is de eerste keer dat een soortgelijk toetsenbord echt gemaakt wordt. Andere toetsenborden waarvan de knoppen aangepast kunnen worden zijn vaak digitaal en zitten onder een touchscreen. Niet bij Apple dus, dat echte toetsen wil gaan gebruiken voor het nieuwe invoerapparaat.
De technologie zou veel toepassingen kunnen gebruiken. Zo zouden keyboard-shortcuts aangegeven kunnen worden op het toetsenbord. Bij het indrukken van de command-toets zouden de legendes op de andere toetsen aangepast kunnen worden om de actie weer te geven. Maar ook wisselen van lay-out wordt plots mogelijk: wisselen van AZERTY naar QWERTY of QWERTZ kan bij een druk op de knop. Je hoeft dan geen knoppen meer van plek te wisselen. Of je wil graag de Dvorak-layout eens uitproberen, maar wil geen nieuw toetsenbord kopen? Met de ‘Any key’ van Apple zou het in de toekomst goed mogelijk kunnen zijn.
Beschikbaarheid
Apple heeft een patent ingediend voor deze technologie, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat we die ook daadwerkelijk toegepast gaan zien worden. Of Apple zijn MacBooks en toetsenborden van nieuwe ontwikkelingen gaat voorzien, dat blijft voorlopig de vraag.