Liet Qatar critici hacken?
De Qatarese overheid wordt beschuldigd van verscheidene hackopdrachten.
Volgens de Britse krant Sunday Times wel. Een gezamenlijk onderzoek met non-profit nieuwsorganisatie The Bureau Of Investigative Journalism zou aantonen dat er “ingebroken” werd in de computers en mailaccounts van heel wat relevante personen en organisaties.
Hoofdrolspelers
Het zou gaan om de Indische hackersbende WhiteInt, geleid door Aditya Jain. Deze deeltijds expert in cybersecurity en werknemer van een boekhoudkantoor zou aan het hoofd staan van de groep, die opereert vanuit techstad Gurugram.
De opdrachten hiervoor kwamen vermoedelijk via tussenpersonen, waaronder enkele Londense advocatenkantoren. Ook privédetectivebedrijven zouden een deel van de hacks hebben besteld.
Volgens de Times en The Bureau is er heel wat bewijs dat alle opdrachten rond Qatar te linken zijn aan de Qatarese overheid.
Doelwitten
De lijst van namen waarop de hackers zich zouden hebben gericht is lang. Hij bevat zowel personen die gelinkt zijn aan het WK in de golfstaat, als criticasters van het regime.
Michel Platini, voormalig voorzitter van de UEFA die op Qatar stemde voor de organisatie van dit WK;
Jonathan Calvert, journalist van The Times die corruptie bij de toekenning van de organisatie onderzocht;
Ghanem Nuseibeh, een zakenman die zich kritisch zou hebben uitgelaten over Qatar als gastland van dit WK;
Paul tweed, de advocaat van Nuseibeh;
Nathalie Goulet, Frans senator die Qatar beschuldig heeft van steun aan terroristische organisaties;
Mark Somos, advocaat die de Qatarese koninklijke familie had aangeklaagd wegens schending van mensenrechten.
Undercover
Om deze claims hard te maken trokken journalisten van The Times naar India. Ze deden zich voor als investeerders die de service van hackers nodig hadden. Na contact te hebben gemaakt met Aditya Jain zouden er vervolgens heel wat berichten zijn uitgewisseld. De onderzoekers zouden zo inzicht hebben gekregen in een aantal zaken van de hackers, waaronder opdrachten rond Qatar en het WK voetbal.
Jain zou uiteindelijk ook hebben bevestigd dat de klant van hun opdrachtgevers Qatar zelf is. Grotendeels via detective Jonas Rey. Rey was eerst werknemer bij het Zwitserse Diligence Global Business Intelligence, maar richtte in november 2019 zijn eigen firma op: Athena Intelligence. Tegen dan was hij volgens de onderzoekers te linken aan zeker 16 hacks.
De Qatarese overheid zegt van niets te weten en claimt volledige onschuld in de zaak. Aditya Jain erkent dat hij vroeger actief was als hacker, maar dat dat al jaren achter hem ligt. Hij zou een aantal namen uit de lijst niet eens kennen en ontkent verder de hacks van anderen. Zowel Rey als Diligence Global weerleggen enige betrokkenheid bij illegale activiteiten. Volgens Jonas Rey werden de onderzoekers desinformatie gevoed om hem in diskrediet te brengen.
Zwitsers onderzoek
Onlangs berichtte de Zwitserse omroep SRF ook al over vermoedelijke spionage in opdracht van Qatar. Deze keer door het Amerikaanse agentschap Global Risk Advisors van ex CIA-agent Kevin Chalker.
Vermoedelijke doelwitten tijdens deze operatie zouden o.a. Michael Van Praag (ex voorzitter Nederlandse voetbalbond) en Theo Zwanziger (voormalig voorzitter Duitse voetbalbond) zijn. Zowel de Qatarese overheid als Global Risk Advisors ontkennen ook dit verhaal volledig.