Tips voor veilig online shoppen deze Black Friday
Enkele zaken om op te letten tijdens het online shoppen.
Je hebt het ongetwijfeld hier en daar al wel gezien, Black Friday komt eraan! (Dat zou toch wat meer in de media mogen komen…)
Op onze site staan een boel deals, maar dat zijn natuurlijk niet de enigen. Wereldwijd zijn er kortingen en aanbiedingen te vinden. Helaas is niet alles wat je ziet even hard te vertrouwen. Wij geven je alvast wat tips mee om veilig online te kunnen shoppen.
1. Veel te mooi
We beginnen met een ware klassieker: als het te mooi is om waar te zijn, dan ís het dat meestal ook. Dit geldt net zo goed online als in de analoge wereld. Zie je de deal van je leven? Controleer dan goed of alles klopt (voorwaarden, kan je de site vertrouwen,…). Is die droomsmartphone echt ongelooflijk goedkoop, dan is de kans groot dat je dat effectief niet mag geloven. Bij twijfel kan je altijd de reviews op platformen als Trustpilot nakijken.
2. Vermijd pop-ups
Remember de goeie oude tijd van het internet? Bij één verkeerde klik omkomen in de pop-ups, de ene al twijfelachtiger dan de andere? Het gebeurt een stuk minder, maar die ondingen bestaan nog. Krijg je plots een kadertje in beeld waarin gratis spullen worden beloofd, klik dat dan weg en vergeet dat je het ooit hebt gezien. Hetzelfde geldt uiteraard voor zulke e-mails.
3. Details zijn belangrijk
Er zijn best wat zaken waar je op kan letten. Lees de kleine lettertjes (nog eentje die je mag meenemen naar de analoge wereld), check de gegevens van de website (is er bijvoorbeeld een bedrijfsadres) en kijk of de producten en specificaties een duidelijke omschrijving hebben.
4. Bekend terrein
Ben je niet zeker van de site waarop je die ene geweldige deal voor een tablet ontdekte? Blijf er dan weg. De bekende namen als Amazon, Coolblue, Bol.com en andere Mediamarkten zijn nog steeds het beste te vertrouwen. Kijk ook voor het hangsloticoontje dat aangeeft dat een site beveiligd is. Bezoek een site ook rechtstreeks, liever dan via een link te worden doorgestuurd.
5. Veilig betalen
Ook hier is het hangsloticoontje een indicatie dat de betaalsite beveiligd is. SSL of Secure Sockets Layers worden gebruikt om data versleuteld online te transfereren en zijn een teken dat een organisatie geverifieerd is. Sites met HTTPS in het webadres gebruiken SSL, die met HTTP niet. Gebruik een VPN wanneer je op een publieke wifi shopt om je gegevens te beschermen.
Een prepaid debet- of kredietkaart is aan te raden, maar we begrijpen dat niet iedereen dat standaard heeft. Verder is een wachtwoordmanager geen slecht idee (die zal een onveilige website niet herkennen en je twee keer doen nadenken), net als een webfilter. Vermijd automatisch invullen van je gegevens, zo blijf je alert over welke persoonlijke gegevens je deelt met een site.
6. Opvolging
Ook na je aankopen kan je nog zaken in de gaten houden. Heb je eerdere tips toch in de wind geslagen en twijfel je over een betaling? Hou je bankrekening en betalingen dan goed in de gaten. Let op de leveringstijd- en datum. En wanneer je aankoop arriveert, controleer de verpakking en eventueel de inhoud voor je tekent voor ontvangst.
7. Extra tip
We begonnen met een uitdrukking en we sluiten ook af met een uitdrukking: vele kleintjes maken één groot. Spendeer, maar shop met mate. Er zijn een boel deals en aanbiedingen op heel veel producten, hou je aankopen wat in de gaten en spendeer niet meer dan je kan uitgeven.