Xbox gaat niet mee in forse prijsstijging van PlayStation 5
Consumenten die de Xbox Series S of X op hun verlanglijstje hebben staan, hoeven zich vooralsnog geen zorgen te maken over prijsstijgingen.
Gamers die de komende maanden een PlayStation 5 in huis hopen te halen, kregen deze week te horen dat ze daarvoor hun portemonnee verder moeten opentrekken. Sony voerde immers direct een prijsverhoging van 50 euro door voor de disc- en digitale varianten van de gamingconsole. Xbox-liefhebbers vroegen zich daarbij ook direct af of Microsoft eveneens van plan was een hogere prijs te vragen voor de console. Dat lijkt nu gelukkig niet het geval te zijn, meldt de fabrikant aan Windows Central.
Prijs Xbox Series S en X
Microsoft bevestigt in de verklaring dat de europrijzen van de Xbox Series S en X gelijk blijven aan de huidige RRP (Recommended Retail Price, oftewel adviesprijs). Dit betekent dat de Series S te koop zal blijven voor 300 euro en de krachtige Series X aan 500 euro beschikbaar blijft. Of dit zo blijft in de toekomst, zal vermoedelijk volledig afhankelijk blijken van de economische omstandigheden.
Sony liet weten zich door het uitdagende economische klimaat gedwongen te voelen de prijzen per direct te verhogen. Torenhoge inflatie en fluctuerende wisselkoersen zouden onder andere een rol hebben gespeeld bij Sony’s beslissing. Microsoft is uiteraard niet immuun voor de omstandigheden maar lijkt vooralsnog voldoende buffer te hebben ingebouwd om de prijzen gelijk te houden.
Lees ook: Review Xbox Series X: een waardige next-gen console
Xbox-consoles zijn daarnaast ook een pak minder in trek dan de evenknie van Sony. Indien de Series S- en X-consoles plots duurder worden, is het daarbij nog maar de vraag of consumenten ze willen aanschaffen. Daarbij speelt mee dat de vraag naar de PlayStation 5 groter is dan het aanbod, terwijl de Xbox Series S en X juist vrij verkrijgbaar zijn. Een prijsverhoging zou voor Microsoft dan ook kunnen betekenen dat het met voorraad blijft zitten.
Sony vs. Xbox en Nintendo
Xbox volgt hiermee de strategie van Nintendo, dat eerder deze maand eveneens bekendmaakte de prijs van de Switch (OLED) niet te verhogen. Met de torenhoge inflatie, die in het VK zelfs op lijkt te lopen tot 18 procent, is het maar de vraag of die verklaringen lang geldig blijven. Niet enkel het VK staat overigens onder druk van inflatie; ook andere Europese landen hebben momenteel te maken met sterke inflatie, onder andere gedreven door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Daarnaast hebben bedrijven als gevolg van de COVID-pandemie nog altijd last van verstoorde leveranciersketens.